Як захистити посіви соняшника та сої від бур’янів — поради фахівців

24 травня 2022 2347 0
Як захистити посіви соняшника та сої від бур’янів — поради фахівців
Kurkul.com

Гідротермічні умови, що складаються у весняний період, не завжди сприяють повноцінному росту та розвитку культурних рослин. Сьогодні в посівах соняшника та сої можна спостерігати стрімкий розвиток бур’янової рослинності, в тому числу злакових видів і падалиці культурних рослин. Про це розповіли фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

«Як відомо, соняшник і соя — культури із досить тривалим гербокритичним періодом. Так, у соняшника він складає до 50 діб, аж до утворення «зірочки», коли культура здатна закрити міжряддя. Щодо сої, вона є ще менш конкурентноспроможною стосовно бур’янів. Відповідно, на початкових етапах вегетації ці культури надзвичайно чутливі до конкуренції за життєво необхідні ресурси з боку сегетальної рослинності, зокрема злакових видів бур’янів, а також падалиці зернових і кукурудзи, які часто бувають їх попередниками у сівозміні», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

За його словами, щоб забезпечити культурним рослинам безконкурентний простір за світло, вологу, простір та елементи живлення, необхідно, окрім ґрунтового захисту, обов’язково застосовувати страхові гербіциди: так ваші посіви отримають все необхідне, щоб реалізувати потенціал майбутньої врожайності.

Для повноцінного знищення однорічних і багаторічних злакових видів бур’янів, а також падалиці зернових і кукурудзи в посівах соняшника, сої та інших дводольних культур Олександр Мигловець рекомендує застосувати високоефективний системний гербіцид Кельт (флуазифоп-п-бутил, 150 г/л). Флуазифоп-п-бутил у його складі швидко поглинається поверхнею листя, гідролізується до вільної кислоти (флуазифоп-п) і транслокується ксилемою та флоемою, накопичуючись у кореневищах і столонах багаторічних бур’янів і меристемах злаків.

Читайте також: Фахівці порадили ефективний фунгіцид для захисту плодових і винограду від хвороб

Діюча речовина є інгібітором ферменту ацетил-КоА карбоксилази — цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран та є необхідними для клітинного росту бур’янів. Тому протягом кількох годин припиняється їх ріст, надалі відбувається поступове знебарвлення листків, і через 2-3 тижні вони повністю всихають та гинуть.

Поряд із потужною дією на бур’яни гербіцид характеризується надзвичайною «м’якістю» та толерантністю до культурних рослин, в тому числі овочевої групи: після обробки відсутні будь-які прояви фітотоксичності на культурах, зокрема й опіки листового апарату. Крім того, він не має післядії на наступні культури в сівозміні.

«Ще однією значною перевагою є надзвичайно широке технологічне «вікно» застосування гербіциду в посівах або насадженнях культурних рослин. Завдяки цьому ви можете забезпечити посівам надійний ефективний захист у гнучкі терміни», — додав Олександр Мигловець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus