Фахівець порадив, як боротися із небезпечними хворобами малини

17 червня 2022 105 0
Фахівець порадив, як боротися із небезпечними хворобами малини

Весняний інтенсивний ріст малини приваблює безліч шкідників, які паразитують на ній, а тривале вирощування культури на одному місці часто призводить до виснаження ґрунту, накопичення патогенів та появи небезпечних хвороб. Про це розповів Віталій Лапчинський, фахівець компанії LNZ Group, яка створила сучасний завод із заморозки продукції бренду Tevitta, у матеріалі «Найпоширеніші хвороби малини та боротьба із ними» на Kurkul.com.

Так, за словами фахівця, до найпоширеніших хвороб малини відносяться:

  • пожовтіння листя, яке спричиняється бактеріальним захворюванням — кореневим раком;
  • карликовість рослин;
  • вертицильозне в'янення;
  • кучерявість листя;
  • «відьмина мітла».

Всі перелічені вище хвороби  можуть занестися  в ягідник разом із посадковими матеріалом та комахами.

«Щоб уникнути зараження саджанці перед посадкою слід уважно оглядати і при виявленні здуття на коренях, такий посадковий матеріал бракують або видаляють уражену частину кореневища, а зріз обробляється однопроцентним розчином мідного купоросу», — пояснив фахівець.

Читати за темою: Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними

Також, за словами Віталія Лапчинського, у травні на зворотньому боці листка можуть з'являтися темні плями, листя малини сохне й осипається, на стеблах з'являються виразки коричневого кольору. Причиною такої етіології є грибкові хвороби малини, найчастіше це іржа. Хворі пагони бажано знищити, бо вилікувати їх в цьому сезоні вже неможливо.

У дощове літо часто в ягіднику наземні частини рослин вкриваються білим пухким нальотом, вражене листя, ягоди деформуються. Причиною цього є небезпечне грибкове захворювання — борошниста роса. При виявленні хвороби в малиннику, відразу після збору врожаю проводиться хімічна боротьба з захворюванням.

У цьому випадку фахівець радить скористатися фунгіцидом Кітч, ВГ від DEFENDA (ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг). Обробка ягідників проводиться протягом вегетації і до збору врожаю. Перше обприскування — в першій фазі цвітіння, друге — після цвітіння.

Здати вирощену продукцію можна на завод заморожених ягід Tevitta, який розташований у Черкаській області. Але продукція приймається з усієї України. На виробництві заморожують ягоди, овочі та фрукти за технологією шокової заморозки, тож заморожена ягода має всі ті ж властивості, як і свіжа. Всі запитання щодо вимог та вартості можна дізнатися за телефоном: (067) 233-26-63 Владислав, або ж залишити заявку на сайті.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus