Аукціони з продажу земельних ділянок не зашкодять малому фермерству — думка

26 лютого 2016 99 0
В Україні землею торгуватимуть по-новому
www.v1a.ruВ Україні землею торгуватимуть по-новому

Найбільш резонансною нормою закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» є скасування можливості одержання без аукціону земельних ділянок для ведення фермерського господарства або особистого селянського господарства, заявив народний депутат України Олег Кулініч, пише «Економічна правда».

За його словами, норма, яка виключається законом, зараз є найбільшою корупційною діркою з розбазарювання державних земель.

«На невідомих псевдофермерів оформляються величезні масиви державних земель. Так, тільки для ведення фермерського та особистого селянського господарства у 2015 р. було виділено біля 200 тис. га», — зазначив він.

Також додає, що зараз дехто каже, що ці нововведення вб'ють мале фермерство, призведуть до зубожіння селян, зроблять неможливим оформлення землі під житловими будинками. Дехто взагалі чомусь сприймає ці норми як скасування не тільки «безаукціонної» оренди, але й безоплатної приватизації земельних ділянок.

«Хочу всіх заспокоїти — норми статті 134 стосуються виключно продажу земельних ділянок, тоді як норми статті 121 щодо безоплатної приватизації земельних ділянок як були, так і залишаються у Земельному кодексі. У свою чергу, частина 3 статті 134 кодексу чітко встановлює, що при безоплатній приватизації земельні торги не проводяться», — сказав нардеп.

Тому, як до ухвалення закону, так і після його підписання, наголошує посадовець, кожен громадянин зможе безоплатно приватизувати земельну ділянку під власним будинком. Якщо ж право безоплатної приватизації вже використано (приватизувати земельну ділянку конкретного цільового призначення можна лише раз), можна без аукціону одержати цю землю в оренду чи викупити її.

Виконано за допомогою Disqus