Україна поки не досягла прогресу в переговорах щодо розблокування експорту зерна — Зеленський

21 червня 2022 2396 0
Україна поки не досягла прогресу в переговорах щодо розблокування експорту зерна — Зеленський
Kurkul.com

Україна поки не досягла прогресу в багатосторонніх переговорах щодо розблокування морського експорту зерна. Про це заявив президент Володимир Зеленський, пише «Європейська правда».

Він сказав, що Африка перебуває «фактично в заручниках у тих, хто розв’язав війну проти нашої держави».

«Морський шлях — основний для аграрного сектору нашої держави. А український аграрний експорт — це одна з основ стабільності глобального ринку продовольства. Україна — один з основних постачальників пшениці, соняшникової олії, кукурудзи. За експертними підрахунками, від експорту нашого продовольства залежить життя близько чотирьохсот мільйонів людей у різних країнах світу», — пояснив Володимир Зеленський.

За його словами, в умовах морської блокади Київ намагається налагодити експорт продовольства залізницею і через порти сусідніх країн, але вони мають меншу пропускну здатність і є дорожчими.

«Ми ведемо складні багаторівневі переговори, щоб розблокувати наші українські порти. Але ви бачите — прогресу поки що немає. Бо поки не знайдений реальний інструмент, щоб гарантувати, що росія не атакує їх знову. Ось чому продовольча криза у світі зберігатиметься, поки триває ця колонізаторська війна, війна росії проти нашої держави, і поки заблоковані наші порти», — додав він.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus