Україна експортувала рекордні об’єми соняшника

24 червня 2022 1181 0
Україна експортувала рекордні об’єми соняшника
Kurkul.com

Обсяг експорту соняшнику з України у травні сягнув багаторічного місячного максимуму, склавши 352 тис. т, що втричі більше показника квітня. Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

«Суттєве навантаження на логістику та багатотижневі черги на західних переходах значно збільшують термін доставки сировини до кінцевих покупців та трохи стримують темпи відвантаження соняшнику з країни. Але, попри логістичні складнощі, в червні темпи експорту поки що тільки ростуть і за підсумками майже 3 тижнів уже склали близько 365 тис. т», — повідомили аналітики.

Усього з початку поточного сезону (1 вересня-20 червня) з України було експортовано майже 895 тис. т олійної, що в 5 разів перевищує показник за 10 місяців 2020/21 МР та є рекордом для галузі за більш ніж 20 років.

«Наближення нового врожаю ріпаку в Європі та Україні поки що тисне лише на вартість українського соняшнику, а можливе зниження саме обсягів експорту, ймовірно, можемо спостерігати не раніше липня», — зазначили аналітики.

Нагадаємо, ціна на соняшник продовжує коригуватися до низу. В напрямку Румунії ціни вже ось-ось просядуть нижче $600 DAP. Насиченість Європейської переробки олійними культурами (новий власний врожай ріпаку, очікуваний новий врожай соняшнику та шалена пропозиція залишків з України) створює тиск на ціну.

Читайте також: Експорт кукурудзи перевищив 23 млн т

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus