На окупованих територіях Запоріжжя рашисти збирають врожай на покинутих полях

11 липня 2022 13156 0
На окупованих територіях Запоріжжя рашисти збирають врожай на покинутих полях
Kurkul.com

Фермери на окупованій частині регіону перебувають у складній ситуації. Частина з них виїхала, на решту російські окупаційні сили чинять тиск. Про це розповіла представниця Асоціації фермерів і приватних землевласників Запорізької області Валерія Матвієнко «Новинам Приазовʼя».

«Маємо дуже багато питань щодо запчастин, палива, добрив. У нас є дві категорії сільгоспвиробників. Є ті, котрі виїхали, і їхні поля залишилися покинутими, є ті фермери, які залишилися. Багато з них пройшли тортури у підвалах. Наразі немає реалізації, економіки та розуміння, що буде далі з цією продукцією. Для полів, які залишені власниками, знаходяться псевдо нові господарі, які намагаються заїхати й скосити новий урожай. Знаю, що фермери перед тим, як виїхати, самі палять свої поля, щоб нікому воно не дісталося», — зауважила вона.

Читати за темою: рашисти змушують фермерів окупованої Херсонщини отримувати «дозволи» на жнива

Представниця асоціації також підтвердила, що місцеві аграрії на окупованих територіях змушені віддавати на продаж продукцію за цінами нижче собівартості.

«Перекупники насильно забирають або купують товар за копійки у фермерів, а вони вимушені продавати тому, що буде новий врожай, який ніде зберігати, а він псується. Тому віддають ячмінь по 1500 гривень за тонну, кукурудзу по 2500 гривень за тонну, соняшник — 6500 гривень за тонну. Це нижче собівартості, але всі розуміють, що треба хоч якісь кошти отримати», — підкреслила Матвієнко.

Матвієнко вважає, що у випадку тривалої окупації регіону з нього будуть намагатися виїхати й ті фермери, які поки що залишилися.

«Більшість фермерів залишились на окупованих територіях, бо у них залишалися озимі, а також вони намагаються максимально скосити врожай. Але ніхто не розуміє, яким чином це буде продаватися. Насамперед усі чекаємо перемоги та звільнення, але якщо ці процеси будуть затягуватись, то ті фермери, з якими я спілкувалася, не планують висаджувати на наступний рік будь-які види продукції. Вони планують зібрати, продати за будь-яку ціну, якщо орки не заберуть його, розрахуватися з пайовиками та виїжджати», — поділилася представниця асоціації.

Читайте також: На Херсонщині окупанти скуповують у фермерів зерно за цінами втричі нижчими ринкових

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus