Яйця можуть подорожчати до 40 грн за десяток — прогноз

8 липня 2022 578 0
Яйця можуть подорожчати до 40 грн за десяток — прогноз
Depositphotos

В Україні вже найближчими тижнями може зрости вартість яєць — до 40 грн за десяток. Про це повідомила аналітик УКАБ Світлана Литвин на сторінці асоціації в Facebook.

За її словами це пов'язано з рекордним зменшенням виробництва цієї продукції, а також тривалим тиском НАБУ на Ukrlandfarming.

«‎Приблизно з серпня почне зростати ціна на курячі яйця. І вона може досягти піку, який ми спостерігали в лютому — близько 40 грн за десяток. Ця ціна, найімовірніше, буде триматися до наступної весни, якщо ситуація кардинально не зміниться і не збільшиться промислове виробництво яєць»‎, — зауважила експерт.

Як додала Світлана Литвин, таке здорожчання яєць на початку року відбулося через безпрецедентне зниження їх виробництва в січні-травні — майже на 25%.Вона уточнила, що такого не було впродовж останніх років двадцяти.

«Скорочення водночас пов'язане зі зростанням на 60% цін на кормові культури для птиці. Іншим фактором збитковості виробництва є зниження експорту яєць — майже вдвічі за п'ять місяців. Також на ціні позначився тиск директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника на очільника компанії Ukrlandfarming Олега Бахматюка. Через переслідування агрохолдинг був змушений закрити понад 27 птахофабрик», — підсумувала Світлана Литвин. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus