Геліхризовою попелицею заселено до 15% посівів соняшника

11 липня 2022 1676 0
Геліхризовою попелицею заселено до 15% посівів соняшника
Kurkul.com

Погодні умови сприяли живленню, розмноженню та шкідливості фітофагів, але були малосприятливими для розвитку наявних хвороб у посівах сільськогосподарських культур. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби.

«Повсюди у посівах сої на 1-7, макс. 17% рослин (павутинний кліщ у Київській обл.) розвиваються та шкодять попелиці, трипси, павутинний кліщ. 1-5% рослин пошкоджено гусеницями акацієвої вогнівки, листогризучих совок, чортополохівки. У посівах культури аскохітозом, пероноспорозом, септоріозом, церкоспорозом, іржею уражено 1-5, макс. 12% рослин. У Рівненській області бактеріальним опіком уражено до 10% рослин, у Тернопільській відмічено прояв жовтої мозаїки», — йдеться у повідомленні. 

Скрізь у посівах соняшнику розвивається та шкодить геліхризова попелиця, якою заселено 3-15% рослин. На посівах соняшника спостерігається масова чисельність ентомофагів. Гусениці лучного метелика, листогризучих совок, соняшникової вогнівки пошкодили 1-6% рослин. З хвороб мають поширення фомоз, пероноспороз, осередково альтернаріоз, іржа, септоріоз, якими охоплено 1-8, макс. 15% рослин. В Одеській та Чернівецькій областях до 3% рослин уражено білою та сірою гнилями.

Читати за темою: Посіви соняшника заселяє небезпечний шкідник

Згідно з даними фітосанітарного моніторингу, на всій території України триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відродження та живлення гусениць на 1-3% (Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Одеська, Полтавська, Чернівецька, інших обл.) заселених рослин кукурудзи.

У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Полтавській областях гусеницями бавовникової совки на 2-27% обстежених площ кукурудзи пошкоджено 1-3% рослин за чисельності 1 гусениця на кожну.

Повсюди розвиваються та шкодять попелиці, трипси, блішки, які на 6-50% обстежених площах пошкодили 2-10, макс. 22% рослин (попелиці — Кіровоградська обл.). У посівах кукурудзи Миколаївської, Полтавської та Тернопільської областей на 10-26% обстежених площ, 1-5% рослин охоплено гельмінтоспоріозом, осередково у господарствах Полтавської області 1% рослин уражено пухирчастою сажкою (стеблова форма). У Черкаській області 1-3% рослин уражено септоріозом.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus