Аграрії Хмельниччини та Прикарпаття жнивують навіть під час комендантської години

12 липня 2022 186 0
Аграрії Хмельниччини та Прикарпаття жнивують навіть під час комендантської години
Kurkul.com

На Хмельниччині аграрії працюють вдень і вночі, аби забезпечити продовольчу безпеку України. Про це повідомив голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій.

Він зазначив, що агроформування Хмельниччини вже розпочали комплекс збиральних робіт. Всього в області з ранніх культур підлягає до збирання 323 тис. га зернових культур та 80 тис. га ріпаку. Перша культура, з якої почалися жнива — це озимий ячмінь.

Також на площі близько 100 га господарствами всіх категорій розпочато збирання гороху, середня урожайність якого становить 2,6 т/га.

Як додав Сергій Гамалій, найближчим часом сільгосппідприємства області розпочнуть збирати озимий ріпак.

Також під час комендантської години працюють і фермери Прикарпаття. Про це повідомив виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОВА Степан Вінтонович.

«Аграрії працюють і під час комендантської години. Є дозволи від Міністерства аграрної політики і обласної військової адміністрації. Це — для того, щоб фермери мали можливість збирати врожай і пересувати техніку», — розповів Степан Вінтонович.

За його словами, жнивувати в області у воєнний час почали раніше, ніж у попередні роки. Цьому сприяли погодні умови, що пришвидшили достигання ячменю. Зі збирання врожаю саме цієї культури на Івано-Франківщині традиційно стартують обжинки.

«Вже зібрали ранніх зернових на площі майже у 4 тис. га. Валовий збір складає 2,5 тис. т. Врожайність, на мою думку, досить висока: 7,3 т/га, а пшениці — 8 т/га», — розповів Степан Вінтонович.

За його прогнозами, збір ранніх зернових прикарпатські аграрії мали б завершити до кінця серпня. Проблем зі зберіганням зібраного не мало б бути, адже в області є сучасні елеватори. У них можна складувати 500 тис. т зерна.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus