Фахівець розповів, як у 4 рази зменшити затратну частину роботи зерносушарки

15 липня 2022 134 0
Фахівець розповів, як у 4 рази зменшити затратну частину роботи зерносушарки
Greсo Group

Дефіцит газу в Україні на 2022 рік прогнозували задовго до військового вторгнення росії. З початком війни ситуація стала ще гірша, ніж очікували. Тож фермерам варто звернути увагу на теплогенератори для зерносушарок. Про це розповів експерт компанії Greсo Group Сергій Малка у матеріалі «Теплогенератори для зерносушарок: які переваги, як встановити і яка їхня окупність?», пише Kurkul.com.

Він зазначив, що теплогенератор — це автоматизований твердопаливний котел, який працює на альтернативному паливі та забезпечує рівномірну подачу тепла на зерносушарку.

Для його роботи найкраще підходять пелети із лушпиння соняшника. У якості палива активно використовують і дерев’яні пелети, на ринку популярне також паливо із дерев’яної щепи.

Проте наразі особливо актуальним як для фермерів, так і для агрохолдингів, є питання щодо використання в якості палива зернових відходів.

«Теплогенератор працюватиме на такому виді палива, однак ефективності в цьому буде мало. Будуть проблеми з набором температури, з утримуванням рівня температур впродовж тривалого періоду часу. А згодом виникнуть проблеми і з експлуатацією теплогенератора. Тому, зважаючи на власну практику, ми не радимо використовувати зернові відходи в якості чистого палива», — порадив експерт.

Водночас це не означає, що зернові відходи взагалі не підходять для роботи теплогенератора. За словами Сергія Малка, агровиробники успішно практикують підмішування зернових відходів до основного виду палива. Частка цього матеріалу до 20% не впливає на ефективність роботи теплогенератора, натомість зменшує вартість тонно-процента сушіння.

Головна перевага теплогенератора — це суттєве зменшення вартості сушіння зерна. За словами експерта, обладнання дає змогу в 4 рази зменшити затратну частину роботи зерносушарки. Окрім того, завдяки автоматизації усіх процесів, немає потреби в наймі додаткового персоналу — з теплогенератором чудово справляється 1-2 людини, що уже працюють на підприємстві.

Ще одна перевага — збереження можливості роботи на газовому пальному.

«Встановлюючи теплогенератор на зерносушарку, ми завжди залишаємо можливість повернення обладнання до роботи на газу — на випадок, якщо будуть проблеми з постачанням альтернативних матеріалів. Встановивши у себе в господарстві теплогенератор, клієнт отримує можливість працювати на двох видах палива й економити при цьому до 75% на затратах», — підсумував експерт.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus