Стало відомо, що впливатиме на вибір сівозміни фермерами наступного року

4 серпня 2022 622 0
Стало відомо, що впливатиме на вибір сівозміни фермерами наступного року
Kurkul.com

Через високі ціни на добрива аграрії переходитимуть на культури, які потребують їх меншу кількість. Наприклад, на сою. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в інтерв’ю Укрінформ.

Як він розповів, ціна на газ доходить до 2,2 тисячі доларів, тому ціна азотних добрив, що виробляються з газу та є основним фактором урожайності більшості культур, – настільки велика, що це стає ключовим аргументом для відмови агровиробника від тієї чи іншої культури.

«Це глобальна проблема, вона для України не унікальна. Який наслідок матиме проблема дорогих добрив для України? Агровиробники переходитимуть, наприклад, більше на сою, яка потребує менше азотних добрив. Тобто можливі різкі зміни в сівозміні та загальних обсягах посівів різних культур. Зараз рішення про те, що і скільки сіяти наступної весни, — мабуть, найскладніші за останні 10-20 років, бо вони приймаються вже в умовах війни», — зазначив Микола Сольський.

Він додав, що держава зацікавлена у тому, що сіятимуть аграрії, але впливати на їхній вибір не може.

«Держава може впливати хіба грошима та регуляторними стимулами, ми ж не в плановій економіці живемо, яка б строго вказувала, кому що сіяти. Ми всі перебуваємо зараз у тумані невизначеності. І це не стосується лише України, а й інших країн. Спілкуючись з багатьма міністрами-колегами, бачу, що вони задають собі ті самі питання, що і й ми: як прогнозувати в цих умовах, на що розраховувати? Зараз сценаріїв більше, ніж звичайно. Замість 1-2 моделей розвитку як раніше, буде 3-5 і навіть 6. Тому урядовці зараз мають думати над цим більше, аніж раніше, приймати рішення завчасно», — підсумував посадовець.

Читайте також: Фермери розповіли про якість пшениці нового урожаю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus