Фермери розповіли про якість пшениці нового урожаю

3 серпня 2022 2040 0
Фермери розповіли про якість пшениці нового урожаю
Kurkul.com

Наразі на елеватори Харківщини йде в основному фуражна пшениця. Про це йдеться у матеріалі «Якість ранніх зернових та олійних урожаю 2022 — що кажуть на елеваторах?», пише Kurkul.com.

Цього року пшениця на Харківщині не дотягнула до очікувань по врожайності та якості. Як зазначив керівник «АПК «Новаагро» Дмитро Доброштан, на елеватори йде, в більшості фуражна пшениця. Дощі, які пішли в період дозрівання врожаю, «вимили» клейковину із зерен, понизивши якісні характеристики культури.

«Погода вплинула на якість в першу чергу продовольчої пшениці, — клейковина низька. Йде один фураж, продовольчої пшениці практично немає», — зазначив Дмитро Доброштан.

Читайте також: Аграрії України вже намолотили 8 млн т пшениці нового врожаю

Водночас у Кіровоградській області фуражу і продовольчої пшениці порівну. Як розповіла завідувачка виробництва ТОВ «Ємилівське ХПП» Ольга Напханюк, у регіоні теж були проблеми з дощем, тому пшениця дуже суха, в основному, з вологістю 10-11%. На підприємстві приймали пшеницю 2, 3 і 4 класу.

На Вінниччині якість зерна перевищує показники попереднього року.

«Не так багато машин ми прийняли, але це всі машини переважно 2-3 клас. Натура в цьому році відрізняється значно від 2021, вона в межах 780-810 г/літр. Тобто, по натурі якість пішла вгору в порівнянні з попереднім роком. Пшениця прекрасної якості. Єдине, що ті господарства, де не було дощу, жаліються на врожайність», — розповіла керівниця ПТЛ елеватора «Агроград В» Ірина Березовська.

На Сумщині з початку року на пшеницю випало близько 300 мм дощів, тому аграрії отримали гарний врожай.

«Загалом урожайністю задоволені, в середньому по пшениці — понад 6,5 т/га. Середні показники по пшениці: 780 г/л натура, клейковина 20,8, білок 12,4%. На даний час фуражної пшениці 10% від загальної маси зібраного зерна. З хворобами поки не стикалися, якість пшениці добра», — розповів заступник керівника ФГ «Урожай» Володимир Шевченко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus