На Харківщині саперам доведеться палити врожай на полях

9 серпня 2022 2107 0
На Харківщині саперам доведеться палити врожай на полях
ДСНС

На півночі та північному сході Харківської обл. доведеться спалити врожай на полях. Це робитимуть сапери для того, щоб розмінувати поля. Про це розповів начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігор Овчарук, пише Traktorist.ua.

«На жаль, в поля зараз виходити я не рекомендую, і фермерам, які звертаються, я пояснюю, що це неможливо — очистити поле, яке засіяне пшеницею чи кукурудзою, і дати якусь гарантію безпеки. Сапер, який йтиме по полю, він не зможе працювати з приладом. Навіть по пшениці, яка має від пів метра і вище, вже неможливо працювати. По-перше, сапер нічого не бачить, куди йде перед ногами. А приладом рухати, рухати пшеницю, щоб упіймати якусь розтяжку, — це теж недоцільно. Вони йдуть в поле на свій ризик самі чи відправляють людей. Це стосується північних районів області, які були окуповані», — пояснив Ігор Овчарук.

За його словами, розмінувати поля буде можливо тільки після того, як згорить врожай.

«Фермери звертаються, вони вже знають, що в них щось є. На жаль, сьогодні мені доводиться багатьом відмовляти. У них смерть їхнього бізнесу, а я не можу собі дозволити смерть сапера. Для мене людське життя, для моїх підлеглих — важливіше», — додав начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України.

Ігор Овчарук зазначав, що аграріям уже повідомляють, що врожай доведеться знищити.

«Є велика частина земель перевірена, фермери й аграрії працюють. Випадки того, що були вони заміновані, теж є. Це ми бачили на власні очі й чули під час спілкування зі Збройними силами, які теж бачили. Є протипіхотні міни осколкові, які вистрибують і вибухають, тобто коли ми йдемо, вони ловлять ціль, викидають «лісочки» на 4 напрямках, і якщо ти одну із них зачепиш, вона спрацьовує. Радіус ураження — до 15 метрів. Де підірвався комбайн — це було, що пройшла людина та встановила їх вручну. Це нові сучасні російські міни. Щоб побачити міну треба спалити поле, щоб стала територія чиста», — підсумував експерт.


Нагадаємо, в Україні триває гуманітарне розмінування полів в рамках проєкту компанії Feodal — Military.feodal.online.

Деталі про процес розмінування ми розповідали тут, а заявку на розмінування полів можна залишити за посиланням.

Деталі щодо співпраці можна дізнатися за тел.: +38 (067) 10-20-106.

Виконано за допомогою Disqus