Стало відомо, яку технологію вирощування полуниці використовує Tevitta

19 вересня 2022 179 0
Стало відомо, яку технологію вирощування полуниці використовує Tevitta

Урожайність полуниці напряму залежить від способу вирощування, догляду за цією культурою, географічного положення місця та ґрунтово-кліматичних умов. Головний агроном Тетяна Стукало розповіли про те, як вирощують полуницю на полях бренду Tevitta, з врахуванням всіх нормативів, у проєкті «Академія Ягідництва».

«Щоб виростити гарний врожай, потрібно починати зі здорового посадкового матеріалу, гарної технології вирощування, в плані підбору добрив, і, головне, — треба любити рослини», — зазначила експерт.

За словами Тетяни Стукало, у Tevitta є власна лабораторія In vitro, свій розсадник, де вирощується чистий здоровий посадковий матеріал.

Також вона розповіла, чим відрізняється система вирощування на полях бренду від систем, які використовують аграрії.

«Тут варто відзначити два моменти. Перший — ми сертифіковані і не можемо використовувати ті фунгіциди, які використовували раніше. Другий — ми не вирощуємо на піску чи легких грунтах, ми вирощуємо на чорноземі. Ці два фактори змушують нас щорічно перезакладати плантації. За рахунок чого ми отримуємо здорову і якісну ягоду», — пояснила агроном.

Також Тетяна Стукало розповіла, як відбувається процес: від розплідника — до висаджування.

«6 тижнів полуниця знаходиться у розпліднику, потім висаджується в тунелі-маточники. З розплідника посадковий матеріал потрапляє безпосередньо на поля. Одна рослина вирощена In vitro дає приблизно 30-50 саджанців», — пояснила Тетяна Стукало.

На полях бренду не використовують традиційну схему висаджування, зокрема на 1 га закладають майже 70 тисяч саджанців полуниці. За рахунок того, що на полях вирощують полуницю лише один рік, вона не встигає загущуватись, а ягоди виростають крупнішими.

Після висадки полуницю піддобрюють і доглядають за нею.

«На полях бренду розпочинають піддобреня саджанців із фосфорно-калійних добрив. Потім 20 чи 18 фосфор-азот-калій у рівних частинах. Ближче до осені ми переходимо на безазотні добрива, даємо можливість закласти пагін», — зазначила експертка.

На полях бренду Tevitta полуницю вирощують на зрошенні.

«Виростити полуницю без зрошення — це утопія. У нас не лише полуниця, а й малина та вишня на зрошенні», — додала Тетяна Стукало.

Збір полуниці на полях проходить від 4 до 6 тижнів. Найдовше відбувається збір ремонтантної полуниці — її збиратимуть до кінця вересня.

Які сорти полуниці обирають агрономи бренду, читайте за посиланням.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus