Названо найурожайніші сорти суниці садової у сезоні 2022

30 серпня 2022 361 0
Названо найурожайніші сорти суниці садової у сезоні 2022
Tevitta

Залежно від термінів дозрівання ягід, численні сорти суниці вітчизняної та зарубіжної селекції розділені на групи: надранні, ранні, ранньосередні, середні, середньопізні та пізні. Крім того, існують ремонтантні сорти, напівремонтантні та сорти нейтрального світлового дня.

Які ж сорти варто обрати? Головний агроном бренду Tevitta Тетяна Стукало розповіла про власний досвід вибору сортів полуниці, враховуючи погодні умови 2022 р.

Топ-5 сортів суниці, які на полях бренду Tevitta дали врожай вище планових показників, в тих погодних умовах, які були цьогоріч — поворотні заморозки, холодний дощовий червень:

  • Азія — італійський середньоранній сорт;
  • Румба — виведений у Нідерландах, добре транспортується та зберігається у свіжому виді, ранньостиглий;
  • Брілла — сорт виведений в Італії, має дуже високу врожайність, ранньостиглий;
  • Зенга — сорт був виведений в Німеччині у 1954 р. шляхом схрещування сорту Зігер та безіменної полуниці, середньопізній;
  • Клері — італійський сорт, ранньостиглий, має високу транспортабельність, стійкий до захворювань.

«Сорт Азія хоч і вибагливий до агротехнологій, але перевершив усі очікування, таких високих врожаїв суниці ми ще не отримували. Азія схильна до багатьох хвороб. Коли сире і дощове літо, то з нею важко працювати. Проте ягода дуже велика і солодка», — зазначила Тетяна Стукало.

Водночас, за її словами, найменш вибагливі сорти це Румба і Клері.

Також експертка радить висаджувати на плантаціях декілька сортів: ранній, середній, пізній. Оскільки результат кожного року може бути різний і він, в більшості випадків, залежатиме від погодних умов.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus