Стало відомо, чи вигідно українським аграріям сіяти жито

22 вересня 2022 4912 0
Стало відомо, чи вигідно українським аграріям сіяти жито
Kurkul.com

Аналітики прогнозують ріст світового ринку жита на 2,2% щороку. Для українських агровиробників цей сегмент надзвичайно вигідний: у них практично немає конкурентів саме по цій нішевій культурі. Про це розповіла Сюзана Григоренко, виконавча директорка «Насіннєвої асоціації України», у матеріалі «Ой, чиє ж то жито, або Чи вигідно сіяти зернову та куди потім продавати», пише Kurkul.com.

За словами експертки, в Україні виробляється значно більше жита, ніж споживається. До початку повномасштабного вторгнення, щоб закрити внутрішні потреби України, необхідно було близько 54-57 тис. т жита. Тоді як на експорт, за даними Мінагрополітики, йшло понад 120 тис. т. 

Ріст як по виробництву, так і по експорту почався лише нещодавно. А все завдяки тому, що українські компанії відкрили нові ринки збуту. Так, жито у 2021/22 маркетингових роках активно купували в Іспанії, Туреччині, Польщі.

«Оскільки жито використовують для виробництва хліба, в алкогольній промисловості (з нього роблять віскі, пиво, деякі види горілки) та для комбікормів, то експортні можливості цієї культури дуже різноманітні», — пояснила Сюзанна Григоренко.

За її словами, традиційними країнами-експортерами протягом тривалого часу лишаються Нідерланди (2020-го тут закупили жита на $41,9 млн), Іспанія (2020-го експорт становив $60,8 млн) та Німеччина ($189 млн).

«Цьогоріч дві останні країни по рівню експорту випередили Південна Корея та Японія. Тобто за 2 останні роки географія поставок жита розширилася на далекосхідні країни. Туди постачають як житню солому, жито для виробництва алкогольних напоїв, так і для виготовлення комбікормів чи добрив», — зазначила виконавча директорка асоціації. 

За її прогнозами, ще одним сегментом у харчовій промисловості, який зростатиме в найближчі роки, є виробництво житніх хлібців (снеки) та іншої житньої продукції.

«Річ у тім, що в останні роки спостерігається збільшення кількості людей, які мають непереносність глютену, що міститься в пшениці, ячмені та житу. Однак, іноді діти чи дорослі з алергією на пшеницю, не мають жодних реакцій на вироби з жита. Це відкриває нішеві можливості для виробництва житніх харчових продуктів. Тому експорт в країни ЄС, Великої Британії, США, де виготовляється ця продукція, зростатиме», — підсумувала Сюзанна Григоренко. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus