Світові ціни на продовольство падають шостий місяць поспіль

10 жовтня 2022 205 0
Світові ціни на продовольство падають шостий місяць поспіль
Depositphotos

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) повідомила, що світові ціни на продовольство падають шостий місяць поспіль.

При цьому зростання цін на зернові з лишком компенсується різким падінням котирувань рослинних олій.

Так, середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО у вересні склало 136,3 пункту, що на 1,1% нижче за його серпневе значення, але, як і раніше, на 5,5% вище за показник відповідного періоду минулого року.

Головним фактором його зниження став Індекс цін на олії ФАО, який за місяць знизився на 6,6%, досягнувши найнижчого рівня з лютого 2021 р. На світових ринках знизилися котирування пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії.

Значення Індексу цін на зернові ФАО, навпаки, зросло на 1,5%, порівняно з показниками серпня.

У вересні значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО впало на 0,6%, що значною мірою обумовлено послабленням курсу євро до долара США, а також впливом факторів невизначеності та невтішних прогнозів щодо економічного зростання.

Індекс цін на м'ясо ФАО знизився на 0,5%. Ціни на яловичину впали під впливом високої експортної пропозиції з боку Бразилії та збільшення вибою худоби у деяких країнах-виробниках. Ціни на м'ясо птиці трохи знизилися у зв'язку з млявим імпортним попитом. Світові ціни на свинину, навпаки, зросли внаслідок дефіциту пропозиції забійних свиней у Європейському союзі.

У вересні Індекс цін на цукор ФАО знизився на 0,7%, головним чином через сприятливі перспективи врожаю у Бразилії та зниження цін на етанол, а також під впливом динаміки курсів валют.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus