У посівах озимини розвиваються хвороби

25 жовтня 2022 231 0
У посівах озимини розвиваються хвороби
Kurkul.com

Температурний режим середини жовтня сприяв розвитку та поширенню хвороб у посівах озимих культур. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби.

Борошнистою росою охоплено 1-5% рослин у Дніпропетровській, Житомирській, Миколаївській, Хмельницькій областях. Септоріозом, кореневими гнилями уражено 1-6, макс. 10% рослин (септоріоз — Миколаївська обл.). Повсюди на ранніх посівах озимого ячменю гельмінтоспоріоз охопив до 3% рослин культури. 

В озимому ріпаку на 1-6, осередково до 15% (Київська, Миколаївська, Черкаська обл.) рослин шкодять несправжні гусениці ріпакового пильщика, хрестоцвіті блішки, капустяна попелиця, подекуди триває живлення білокрилки. Також в посівах культури живляться гусениці різних віків совок, біланів, жуки ріпакового листкоїда.

На 9-48% площ лісостепових та поліських, осередково степових областей 1-6% рослин ріпаку хворіє на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, циліндроспоріоз, білу плямистість, кореневі гнилі.

Також, згідно з даними, відбувається повсюдне переселення мишоподібних гризунів на посіви озимих пшениці, ячменю та ріпаку, 10-45% яких заселені колоніями шкідників у кількості 1-3 у Волинській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Одеській та Тернопільській областях. Значна кількість гризунів знаходиться в незораних землях, зокрема після кукурудзи, соняшнику. Найвірогідніше, в разі не проведення винищувальних заходів у цих угіддях, гризуни переходитимуть в озимину.

В Степу, південному та центральному Лісостепу на незораних полях після збирання врожаю зростає кількість курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus