Нардеп пропонує запустити на Харківщині евакуаційні поїзди для зерна

4 листопада 2022 81 0
Нардеп пропонує запустити на Харківщині евакуаційні поїзди для зерна
Kurkul.com

На територіях, які були окуповані, найгострішою аграрною проблемою є логістика. Фермери опинилися в нерозв'язній ситуації — з одного боку, вартість транспортування зерна зросла в кілька разів, з іншого — його ринкова ціна, навпаки, знизилася до критичного рівня. Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

За його словами, для розв'язання цієї проблеми необхідні екстраординарні заходи. Одним із них може стати організація евакуаційних поїздів для зерна.

«Реальність є такою, що на деокупованих територіях фермерам за одну тонну пшениці сьогодні пропонують 1-1,5 тис. грн. Це не покриває навіть витрат на збирання врожаю, не кажучи вже про його зберігання чи транспортування. На аграрному ринку є пропозиції зробити пільгові тарифи для північних та східних областей, де вкрай дорога логістика. Я не прихильник таких ідей — це розбалансує ринок. Але аграріям на деокупованих територіях ми маємо протягнути руку допомоги», — наголосив Іван Чайківський.

За його словами, забезпечення агровиробників транспортом кардинально не розв'яже проблему. Фактично зерно з цих територій необхідно евакуювати, а централізовано це можна зробити лише з використанням залізничних поїздів.

Як зазначив нардеп, пілотний проєкт із запуску евакуаційних поїздів для зерна можна реалізувати у Харківській області. З одного боку, на сьогодні вона практично повністю деокупована, що дозволяє «обкатати» схему і надалі масштабувати її на інші деокуповані регіони. З іншого боку, Харківщина є одним із ключових зернових регіонів України.

«Цього року ранніми зерновими в Харківській області засіяли менш як 350 тис. га — у рази менше, ніж роком раніше. Проте станом на 14 жовтня в регіоні зібрано 1,27 млн т зернових та зернобобових культур, у тому числі близько 1 млн т пшениці», — обґрунтовує нардеп необхідність вжиття заходів щодо забезпечення централізованого транспортування зерна з регіону.

Читайте також: Через відсутність опадів на Одещині загинуло 6000 га сходів озимого ріпаку

За його словами, катастрофічна ситуація з логістикою на деокупованих територіях зумовлена цілою низкою причин:

  • По-перше, тут високий рівень ризику, що спонукає трейдерів діяти обережніше — зокрема, утримуватися від покупки зерна на місцевих елеваторах. З цієї ж причини більшість продавців готова оплачувати продукцію лише після її транспортування на місце призначення і вивантаження.
  • По-друге, існує суто технічна проблема — дефіцит вільних залізничних вагонів у масштабах країни. На деокупованих територіях становище погіршується через те, що тут транспортне забезпечення часто здійснюється за залишковим принципом.
  • По-третє, дефіцит оборотних засобів та вільних потужностей зберігання гальмує закупівлю елеваторами зерна у фермерів.

«Підходити до розв'язання цих проблем також необхідно комплексно», — переконаний Іван Чайківський.

За його словами, серед можливих заходів і встановлення пільгових залізничних тарифів для аграріїв, які працюють на деокупованих територіях, і впровадження спеціальних фінансових інструментів — пільгових кредитів та податкових пільг.

Проте, як зазначив Іван Чайківський, все це вимагає часу і не усуває ключового фактора — ризиковості агробізнесу на цих територіях. У той час як організація евакуаційних поїздів із зерном може розв'язувати проблему кардинально.

«Зрозуміло, сам механізм участі в евакуаційній схемі потребує ретельного опрацювання та забезпечення належного контролю. Зокрема, необхідно запобігти участі в ній аграріїв, які в період перебування в окупації співпрацювали з представниками росії, а такі прецеденти, на жаль, є. Але все це можна вирішити. Головне у сьогоднішній ситуації — діяти швидко», — резюмував Іван Чайківський.

Читайте також: Експорт кукурудзи перевищив 7 млн т

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus