Фахівець розповів, яким буде врожай озимої пшениці при пізньому посіві

7 листопада 2022 551 0
Фахівець розповів, яким буде врожай озимої пшениці при пізньому посіві
Kurkul.com

Пізні строки сівби озимих зернових — це завжди зменшення врожайності. Але конкретна цифра залежить від багатьох факторів. Про це розповів головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, доктор с.-г. наук Сергій Авраменко у матеріалі «Пізній посів озимої пшениці: чи буде врожай в сезоні 2023» на Kurkul.com.

«Дуже важко, щось прогнозувати. Тому, що навіть поняття  «пізній висів» може розцінюватись по-різному. Одне діло сіяти наприкінці жовтня, зовсім інше — в кінці листопада», — зауважив Сергій Авраменко.

На думку науковця, пізній висів передбачає обов’язкове внесення добрив. А від них більшість фермерів відмовляється через високу ціну.

«В цьому році вартість добрив, що карбаміду, що селітри доходить до 50 тис. грн/т. Два роки тому ціна біла на рівні 7 тис.грн/т.  Тому зараз багато фермерів добрива не вносять. А пізно сіяти пшеницю та ще й без добрив — це гроші на вітер», —  вважає науковий співробітник.

Серед інших факторів впливу — погода, глибина чи норми висіву та сорт озимини.

«Люди, коли в такі пізні строки сіють, то часто заглиблюють насіння. Вважають, що так краще воно перезимує. Але результат протилежний. Одні загущують висів, інші зріджують. Самостійно вийти на той баланс важко. Тому тут найкраще було б звичайно, щоб фермери зверталися за консультаціями до тих науковців, які проводили такі дослідження протягом років», — порекомендував Сергій Авраменко.

Нагадаємо, станом на кінець жовтня сільгосптоваровиробники посіяли вже 4,1 млн га озимих зернових культур, або 85% до прогнозу. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus