Через війну галузь бджільництва наступного року може скоротитись на 50%

11 листопада 2022 5427 0
Через війну галузь бджільництва наступного року може скоротитись на 50%
Kurkul.com

Для України 2022 р. є найскладнішим за весь період Незалежності — війна та падіння економіки вплинули абсолютно на всі галузі виробництва, і бджільництво не є виключенням. Про це Kurkul.com розповів бджоляр та співзасновник ТМ «Знатний мед» Валерій Курейко.

«Основними негативними факторами поточного року є руйнування пасік та неможливість їх обслуговування на територіях, які окуповані, або де ведуться активні бойові дії», — пояснив бджоляр.

На думку фахівців, галузь вже зменшилась мінімум на 30%, а врятує її тільки відданість бджолярів і той факт, що 90% пасік в нашій країні приватні і вони були розповсюджені по всій території України. Тому в регіонах, які менше постраждали від російської агресії, пасічники продовжують свою діяльність, попри здорожчання інвентарю, дефіцит препаратів для бджіл, зниження платоспроможності населення, перебої з електрикою та інші негаразди.  

«При цьому, погодні умови у 2022 році були дуже сприятливі для бджільництва — був хороший взяток з білої акації, ріпаку, липи, соняшнику, різнотрав'я. Картину зіпсував хіба що дощовий та холодний вересень. Щодо перспектив, то зважаючи попередні втрати і специфіку поточного сезону, навіть за сприятливих погодних умов, із зимівлі вийде не більше 50-60% бджолосімей», — йдеться у повідомленні пасічника. 

Фахівці ТМ Знатний Мед прогнозують, що наступний рік буде менш сприятливим щодо погодних умов. Крім того, зменшились посівні площі медоносних культур. Регіони, що постраждали від війни, будуть відновлюватись ще не один рік, в тому числі, щодо екологічного стану. 

Всі згадані фактори можуть призвести до скорочення галузі на 50% у наступному році. 

Читайте також: Бджолярі можуть отримати допомогу, якщо втратили через війну пасіку 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus