Україна ініціює зробити зернову угоду безстроковою

15 листопада 2022 211 0
Україна ініціює зробити зернову угоду безстроковою
Kurkul.com

Україна ініціює безстрокову дію зернової угоди з Туреччиною та росією. З такою ініціативою виступив у своєму зверненні перед учасникам саміту G20 президент України Володимир Зеленський, передає AgroPolit.com.

Він зазначив, що завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів «Україна показала, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом». 

«Я вважаю, що наша експортна зернова ініціатива заслуговує на БЕЗСТРОКОВЕ подовження — незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу — це фундаментальне право кожної людини у світі. Україна з липня експортувала понад 10 млн т продовольства морським шляхом. Можемо наростити експорт ще на мільйони тонн щомісячно. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти — зокрема, на порти Миколаїв та «Ольвія» в Миколаївській області», — наголосив Володимир Зеленський у своєму виступі.

Також він закликав  усі країни-лідери G-19, приєднатись до ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим країнам.

«Ця ініціатива — «Grain From Ukraine» — вже нами започаткована. І перше судно — Nord Vind — виходить в Ефіопію, на борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік. Може бути багато таких суден з України, а отже багато людей в бідних країнах, які врятовані від голоду. Україна може експортувати цьогоріч 45 мільйонів тонн продовольства. І хай суттєва частина буде направлена тим, хто страждає найбільше. Що конкретно ми пропонуємо? Кожна країна може долучитися з конкретним внеском і стати співтворцем перемоги над голодом і продовольчою кризою», — пояснив президент.

Тим часом Україна очікує фіналізації перемовин про продовження «зернової угоди», або навіть її підписання у рамках саміту G20, який розпочинає свою роботу сьогодні і триватиме два дні. Про це AgroPolit.com повідомило джерело в уряді. 

Як зазначається, українська офіційна делегація та загалом сам Володимир Зеленський (виступатиме онлайн) налаштовані підняти зернове питання на саміті G20 перед сторонами підписантами угоди.

Нагадаємо, зернова угода спливає 19 листопада. На росії тим часом заявили, що при ухваленні рішення про відновлення Чорноморської зернової ініціативи росія візьме до уваги перешкоди для експорту російських товарів, які нібито створює Європейський союз.

Раніше ми писали, що 28 жовтня росія вийшла із зернової угоди. Проте згодом повернулась. Водночас ініціатива діяла попри призупинення участі рф.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus