Аграрії можуть втратити $3 млрд через зниження виробництва озимих у сезоні 2023

15 листопада 2022 545 0
Аграрії можуть втратити $3 млрд через зниження виробництва озимих у сезоні 2023
Kurkul.com

Війна суттєво вплинула на посівну кампанію озимих культур 2022 року. Втрати через зниження виробництва озимих у сезоні 2023 можуть становити $3 млрд. Про це свідчать дані «Огляду збитків від війни в сільському господарстві України. Непряма оцінка пошкоджень» за листопад від KSE INSTITUTE, пише Kurkul.com.

«Оцінюючи втрати через зниження виробництва озимих 2023 року внаслідок війни, ми робимо сміливе припущення: рівень виробництва озимих культур наступного року залишиться на тому ж рівні (такі ж урожайність та площа збирання), як і під час збиральної кампанії озимих цього року», — пояснюється у дослідженні.

Натомість, згідно з даними, фактичні втрати через скорочення виробництва озимих культур наступного року можуть бути значно вищими через зниження врожайності, спричинене нижчою якістю посіяного носіння, меншим застосуванням засобів захисту рослин та добрив, а також можливим зменшенням посівних площ через нестачу обігових коштів в аграріїв внаслідок різкого падіння внутрішніх цін на експортно-орієнтовані культури.

Наразі, найбільший обсяг втрат через зниження обсягів виробництва озимих культур 2023 року у пшениці — $2,4 млрд. Втрати озимих ріпаку та ячменю становлять $318 млн та $312 млн відповідно.

Водночас втрати рослинництва через зниження врожаю у 2022 р. оцінюються у $11,2 млрд.

Читати за темою: Через війну в Україні зруйновано 206 тваринницьких ферм

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus