Стало відомо, чому росте ціна моркви

18 листопада 2022 117 0
Стало відомо, чому росте ціна моркви
Depositphotos

Поточного тижня на ринку моркви в Україні встановилися позитивні цінові тенденції. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit

«За словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності у сегменті даних коренеплодів. Водночас більшість господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку дещо обмежена», — пояснили аналітики.

Наразі гуртові ціни коливаються від 15 до 20 грн/кг, що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Водночас некондиційну моркву, непридатну для тривалого зберігання, господарства пропонують від 10 грн/кг.

Читайте також: Капуста подорожчала на 20%

За даними аналітиків, наразі морква в Україні вже коштує в середньому у 2,9 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.

Таку різницю цін галузеві експерти пов’язують із різким зниженням виробництва цих коренеплодів у країні. Зокрема причиною послужило суттєве скорочення площ під морквою, оскільки багато фермерів або істотно знизили свої плани з вирощування, або взагалі відмовилися від їх виробництва, у зв’язку з військовими діями.

За даними моніторингу Kurkul.com, середня роздрібна ціна на моркву встановилась на рівні 22,8 грн/кг. У жовтні вартість була дещо вищою — 24,9 грн/кг. Найдорожче цьогоріч морква коштувала у липні — 32 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus