Фахівці розповіли, на що звертати увагу при виборі гібридів кукурудзи

21 листопада 2022 252 0
Фахівці розповіли, на що звертати увагу при виборі гібридів кукурудзи

Стійкість гібридів кукурудзи до захворювань — важлива ознака, на яку слід зважати у виборі насіння. Це дозволить значно заощадити на фунгіцидах, або навіть не застосовувати їх зовсім. Про це розповіли фахівці агродепартаменту LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

«Багато захворювань кукурудзи присутні у прихованому вигляді в ґрунті. Їх складно виявити, а як наслідок цього, надалі та уникнути зараження, навіть при дотриманні правильної сівозміни та всіх агротехнічних заходів. Це першу чергу може проявитись в господарствах які вирощують кукурудзу в монокультурі 6 і більше років на одному місці», — зазначили фахівці.

Крім цього, варто звернути увагу на посухостійкість та холодостійкість, адже кукурудза дуже вимоглива до вологи, особливо в другій половині вегетаційного періоду. Так, при вирощуванні культури в посушливих регіонах, необхідно вибирати стійкі до посухи гібриди. А холодостійкість важлива при ранніх строках висіву культури.

«В останні роки ми спостерігаємо повернення пізніх весняних заморозків. Це може знищити значну частину посівів кукурудзи», — додали в LNZ.

Серед інших критеріїв вибору гібридів — вологовіддача і стійкість до вилягання.

  • Вологовіддача: показник особливо важливий при вирощуванні кукурудзи на зерно. Вологість зерна на момент збирання повинна становити не більше 20-25%. Низька інтенсивність вологовіддачі може істотно відсунути терміни збору врожаю і підвищити собівартість вирощування кукурудзи, тому краще вибирати гібриди з високою швидкістю віддачі вологи зерном.
  • Стійкість до вилягання дуже важлива при збиранні врожаю кукурудзи. Збирання стійких до вилягання гібридів проходить набагато легше, швидше і без помітних втрат, також дозволяє господарникам розтягнути період збирання в часі при виникненні несприятливих умов, таких як: дощі чи ранні сніги. Також цей показник дуже важливий при вирощуванні кукурудзи на силос. 

Фахівці додають, що сьогодні в портфелі UNIVERSEED 9 зернових та 6 силосних гібридів з показником ФАО від 220 до 440, про які можна дізнатися за посиланням.

Читайте також: Українські аграрії намолотили майже 40 млн тонн зерна нового врожаю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus