Ринок лохини в Україні чекає трансформація

4 грудня 2022 104 0
Лохина
DepositphotosЛохина

Найближчим часом ринок лохини в Україні чекає трансформація: мережі все частіше обиратимуть якісну, а не дешеву ягоду, вимагатимуть від виробників сертифікацію та все більше звертатимуть увагу на післязбиральну обробку врожаю. Про це розповів керівник стратегічного розвитку компанії «Нікдарія» (TM iBerry) Євген Харлан, пише «Ягідник».

Натомість, за його словами, на зовнішньому ринку для вітчизняних виробників ситуація теж змінюється: через війну Україна потрапила до категорії країн з найбільшим ризиком, через що вимоги до продукції зростають.

За словами експерта, цьогоріч сезон був нетиповий в усіх сенсах. Зокрема, через приморозки, які трапилися в вересні, частину врожаю лохини пізніх сортів довелося залишити на полі.

«Причому на полі ми залишили досить-таки велику частину врожаю. Прикро, але така ситуація трапилася з нами вперше за час існування нашої компанії», — зазначив Євген Харлан.

Водночас у сезоні 2022 року компанія «Нікдарія» розпочала тісну співпрацю з українськими торговельними мережами. Так, більшість лохини ТМ iBerry реалізували саме на внутрішньому ринку, причому в запакованій тарі.

«Цьогоріч запакованої ягоди по 125, 200 і 250 г на внутрішньому ринку продали більше, ніж вагою 500 г. Ця тенденція була, зокрема, і під час кризи, коли через низьку купівельну спроможність люди не завжди могли дозволити собі придбати ягоди. Тому вони часто купують упаковку лохини вагою 200 грамів, але лише один раз у сезон. Тобто продаючи запаковану ягоду, ми перейшли в сегмент доданої вартості», — розповів керівник стратегічного розвитку компанії «Нікдарія».  

Окрім цього, компанія реалізовувала цьогоріч лохину і в Фінляндії — на ринку Скандинавії. Також були й експортні поставки і в інші країни.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus