Реклама

Банки зменшують ризики під кожний індивідуальний агрокредит

14 грудня 2022 88 0
Банки зменшують ризики під кожний індивідуальний агрокредит
Kurkul.com

Credit Agricole Bank через великі ризики довелось знизити суми позик для клієнтів, які знаходяться близько до зони бойових дій. Водночас у цілому запит на фінансування з боку агроклієнтів зріс. Про це розповів Александр Чеснакофф, член правління Credit Agricole Bank, у матеріалі «Банки мають обмежений ресурс, тому видають його тим, хто має найбільшу потребу» на Latifundist.com.

«Я можу сказати, хто зараз працює більш-менш стабільно. Це переробники соняшнику, які мали можливість на початку повномасштабного вторгнення експортувати олію у ЄС. Тоді в ЄС всі масово купували соняшникову олію, бо її здебільшого імпортують з України. Був страх, що через війну вона зникне з полиць. Ціни підвищилися, тому в підсумку той, хто зміг швидко організувати логістику через західні кордони, зумів реалізувати олію за дуже гарною ціною», — пояснив експерт.

Також, за його словами, найбільше фінансів наразі аграрії залучають на робочий капітал.

«Це пов’язано з подорожчанням логістики. Раніше ж проблем з експортом не було. Коли закрилися порти, то деяким клієнтам доводилося перевалювати збіжжя по 3-4 рази, поки довезуть до судна. А час — це гроші», — зазначив Александр Чеснакофф.

Він розповів, що після 24 лютого портфель клієнтів банку не зменшився, а навіть трохи зріс.

«Однак всередині портфеля довелося дещо знизити суми позик тим клієнтам, які знаходяться близько до зони бойових дій, через великі ризики. Є клієнти, яким, навпаки, збільшили суми. У цілому запит на фінансування з боку агроклієнтів зріс. Понад 50% кредитного портфеля банку — це кредитування агросектору та переробки», — розповів член правління Credit Agricole Bank.

Так, за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» з початку війни банк видав 1,2 млрд грн для агрокомпаній.

«Наша головна проблема, як і всіх банків під час війни, — ризики. Щоб видавати більше, ми намагаємося зменшувати ризики під кожний індивідуальний кредит. Під час війни ми долучилися також до урядової програми з надання державних гарантій, у рамках якої вже видали агрокомпаніям понад 700 млн грн кредитів», — додав Александр Чеснакофф.

Читати за темою: Названо ТОП-5 регіонів за залученням агрокредитів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама