ООН вимагає від ЄС розблокувати транзит російських добрив

19 грудня 2022 198 0
ООН вимагає від ЄС розблокувати транзит російських добрив
Depositphotos

Ухвалення країнами ЄС 9 пакета санкції проти РФ за злочинну війну проти України відбувалось на тлі тиску з боку генсека ООН Антоніу Гутерріша, який вимагає від керівництва Євросоюзу послабити санкції щодо експорту добрив з рф. Про це пише The Wall Street Journal.

За інформацією видання, 9 пакет антиросійських санкцій ЄС повинен значно полегшить проблеми продовольчої безпеки, з якими стикаються бідні країни, що розвиваються.

Країни Заходу звинувачують кремль у провокуванні зростання світових цін на продовольство та добрива через продовження злочинної війни проти України. москва зі свого боку стверджує, що у всьому винні антиросійські санкції. Зокрема, після початку повномасштабної війни рф проти України ціни на пшеницю зросли на 46%, а на кукурудзу — на 11%. Стабілізувати ціни вдалось після підписання зернової угоди за посередництва Туреччини та ООН у липні цього року.

Як зазначається, ЄС постійно вказує на формулювання у своєму законодавстві про санкції, в якому йдеться про те, що харчі, добрива та інші ключові гуманітарні товари не підпадають під дію санкцій, однак реальність стала складнішою. 

«Відповідно до угоди, укладеної в четвер після кількох днів суперечок усередині блоку з 27 країн, було вирішено, що національні уряди можуть розморозити активи, якщо це необхідно для постачання добрив. Про винятки необхідно повідомляти Європейську комісію, виконавчий орган ЄС, щоб забезпечити їх належне застосування», — йдеться у повідомленні.

Щоб запобігти обходу санкцій, винятки застосовуватимуться лише до фізичних чи юридичних осіб, пов’язаних зі значним російським агропродовольчим бізнесом, який працював у цій галузі до введення санкцій.

Постачання також має бути частиною програми ООН або прямувати до країни, що розвивається, на яку поширюються пріоритети ООН у галузі продовольчої безпеки. Однак проти ослаблення санкцій на експорт російських добрив виступали Польща і Литва.

Однак інші європейські країни, що мають великі порти, були більше стурбовані тим, що запровадження винятків щодо експорту добрив з рф не буде достатнім, щоб судна, які перевозили добрива та харчові продукти, могли вільно приходити та виходити.

Рішення ЄС було ухвалено після кількох місяців обговорень, протягом яких ООН працювала над сприянням російському експорту продуктів харчування та добрив відповідно до угоди з Кремлем, що була частиною угоди, яка розблокувала український експорт зерна з Чорного моря на початку цього року.

Генсек ООН привітав це рішення як значний внесок у виведення російського експорту добрив на світові ринки. 

За даними джерел видання EUobserver, Євросоюз послабить санкції для шістьох найбільших російських виробників добрив та хімікатів. Ідеться про «ЄвроХім», «УралХім», «Русагро», «ФосАгро» та «Акрон», на власників яких було накладено санкції, включаючи заморожування їхніх активів у ЄС та заборону на видачу їм віз, за підтримку російського військового вторгнення в Україну.

Нагадаємо, заступник генсека ООН Мартін Гріффітс вважає малоймовірним, що в найближчій перспективі «зернова угода» буде розширена через додавання нових портів відвантаження або скорочення огляду вантажних суден. 

Читати за темою: На росії вимагають змінити зернову угоду

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus