Обмежена пропозиція сприяє зростанню ціни соняшника

29 грудня 2022 6457 0
Обмежена пропозиція сприяє зростанню ціни соняшника
Kurkul.com
  • Соняшник дорожчає
  • У порівнянні з кінцем листопада ціна зросла на понад 1 000 грн/т
  • Причина — обмежена пропозиція насіння

В Україні з кінця листопада зберігається підвищувальний ціновий тренд у сегменті насіння соняшнику. Про це повідомили аналітики ІА «АПК-Інформ».

Так, ціни попиту на насіння соняшнику станом на 28 грудня переважно варіювалися в межах 14 200-17 500 грн/т СРТ, що значно вище у порівнянні з 13 500-16 500 грн/т СРТ на кінець листопада.

«Попит олійнопереробних заводів на насіння соняшнику залишається стабільним, що на тлі доволі обмеженої кількості пропозиції олійної від аграріїв надає підтримку цінам. Крім того, зростанню цін сприяли високі темпи експорту та знижений валовий збір через бойові дії в деяких регіонах та заміновані поля. Проте здешевлення соняшникової олії на експортному ринку та зменшення обсягів переробки соняшнику через енергетичну кризу, навіть попри вжиті заходи олійнопереробних підприємств для досягнення енергонезалежності, стримують подальше зростання цін», — пояснили аналітики.

Нагадаємо, вчора за підсумками торгів котирування пшениці закрились різнонаправлено. Березневий ф’ючерс Чикаго знизився на $0,01/бу, ціна на європейську пшеницю зросла на €3,5/т, а на чорноморську на $0,25/т.

Водночас котирування кукурудзи показали зростання на фоні хороших експортних відвантажень та побоювань щодо перспектив урожаю в Аргентині. Березневий ф’ючерс на американську кукурудзу зріс на $0,08/бу, а на чорноморську на $0,5/т.

Читайте також: У сезоні 2023 соняшник залишиться економічно вигідним — експерт

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus