ДП завдали збитків країні на 74 млрд грн — Вашадзе

25 червня 2015 88 0
ДП завдали збитків країні на 74 млрд грн — Вашадзе
Міністерство агарарної політики і продовольства УкраїниДП завдали збитків країні на 74 млрд грн — Вашадзе

Співзасновник Фонду інновацій та розвитку (Грузія) Георгій Вашадзе закликав не політизувати тему роздержавлення підприємств, адже йдеться про захист майнових прав трудових колективів та реформування економіки України. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Він підкреслив, що доки тема приватизації використовується для популізму та спекуляцій, держава продовжує втрачати мільярди бюджетних коштів. Наприклад, 100 найкрупніших держпідприємств України за 9 місяців спричинили збитків на 74 млрд грн. Лише компанії зі сфери управління Мінагропроду спрацювали з сукупними збитками у 500 млн грн.

«В той час, коли країна перебуває у стані війни та бореться за кожний кредит, з бюджету просто крадуть величезні суми. На жаль, державна форма власності перетворилася в годівницю для тих, хто очолює те чи інше підприємство. Корупція та дерибан завершуються тоді, коли з’являється приватний інтерес інвестора або працівників», — наголосив Георгій Вашадзе.

Зі свого боку, начальник відділу контролю за ефективністю використання майна та виконання фінансового плану державними підприємствами Мінгропроду Олена Поліщук повідомила, що профільний департамент регулярно отримує звернення трудових колективів ДП з проханнями прискорити розпаювання. Відповідне звернення надійшло і від колективу ДП «Україна», що на Житомирщині. У власності підприємства — 5 тис. га землі, з яких понад 2,5 тис. га підпадають під розпаювання. У штаті підприємства — 67 працівників, ще до 500 пенсіонерів. Крім того, 15% землі отримає соціально-культурна сфера.

«Інша земля залишиться під виробничою базою та може стати майданчиком для залучення інвестицій. Близько 90% селян отримали земельні ділянки ще в 90-ті роки. Чому інші 10% не можуть скористатися цим правом», — сказала керівник відділу.

Виконано за допомогою Disqus