Перепідписання зернової угоди негативно позначиться на цінах пшениці

25 січня 2023 339 0
Перепідписання зернової угоди негативно позначиться на цінах пшениці
Kurkul.com
  • На світових біржах ціна пшениці росте
  • В українських портах вартість зернової стабільна
  • У лютому переглянуть зернову угоду
  • Перепідписання може негативно вплинути на ціну пшениці

Станом на 25 січня котирування пшениці на Чикаго та європейській біржі показали зростання. На українському ринку вартість зернової залишається в стабільному діапазоні. Про це пише Kurkul.com.

На звітну дату вартість пшениці фіксують:

  • березневий контракт пшениці на Чикаго (ZWZ2) — $7,34/бу;
  • березневий контракт пшениці на Euronext (EBMZ2) — €281,75/т;
  • березневий контракт пшениці Black Sea (BWFZ2) — $306,5/т;
  • порти Одеси та порт Миколаєва — 6,8 тис. грн/т.

Нагадаємо, за результатами торгів 23 січня котирування пшениці на біржі Euronext знизилися до мінімального показника за останні 11 місяців — €279,25/т. Тиск на ціни чинило зміцнення курсу євро до долара США, зокрема нещодавно курс євро досяг максимуму за останні 9 місяців через високу конкуренцію на світовому ринку пшениці з боку Причорноморського регіону. 

Водночас аналітики ВАР повідомили, що у лютому буде переглянуто угоду щодо гуманітарного зернового коридору з України. Під час перепідписання угоди можливе призупинення роботи морських портів, що негативно позначиться на цінах пшениці.

Як зазначається, наразі рф вже чинить штучні перепони для дії гуманітарного коридору.

«Кількіть комісій для перевірки суден у Босфорі росіяни вже скоротили, що гальмує експорт українського зерна. Наближається термін перепідписання зернової угоди, рф вже створює «цирк шапіто». Ймовірно, що угоду буде продовжено, але перепони від рф будуть постійно. Треба готуватись, що тиждень-два порти можуть не працювати. Наразі бачимо, що ціна пшениці на рівні умовно $225/т», — розповів аналітик кооперативу «ПУСК» Олексій Тартаковський.

Він прогнозує, що показник піде вниз в очікуванні перемовин щодо зернового коридору. До 10-15 лютого ціна пшениці може знизитися до $215-220/т.

Проте вищеназване цінове зниження буде тимчасовим.

«Ринок пшениці буде поступово розвертатись, але це не тренд, а корекція ринку. Після переукладання зернової угоди ціни стабілізуються», — вважає аналітик.

У довгостроковій перспективі українська пшениця буде затребувана на світовому ринку.

«Китай імпортує рекордні обсяги пшениці зараз. Нагадаю, що Китай часто формує значні запаси перед світовою кризою», — додав Олексій Тартаковський.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus