Без прискорення логістики внутрішні ціни на зерно залишатимуться наднизькими — Нероба

26 січня 2023 191 0
Без прискорення логістики внутрішні ціни на зерно залишатимуться наднизькими — Нероба
Kurkul.com

Без прискорення логістики та збільшення темпів експорту внутрішні ціни так і будуть залишатися наднизькими, кореляції зі світовими ринками не буде й надалі. Про це розповіла менеджерка з розвитку бізнесу брокерської компанії Maxigrain Олена Нероба у матеріалі «Зерновий трейдинг: чого очікують трейдери у 2023 році», пише Kurkul.com.

Та і на самих світових ринках, як зазначає Олена Нероба, зараз панують знижувальні тренди, немає таких новин, щоб його підігрівали. Війна вже стала звичним фактором на ринку, Зерновий коридор також, неврожай у Європі та рекордний врожай в Бразилії вже теж враховано.

«Поганих новин, які б підняли ціни на ринках, поки немає, тому ціни поки що будуть залишатися на даному рівні. Для українських фермерів це не дуже добре, бо затрати залишаються високими, виробники стали заручниками цієї ситуації. Якщо до того був сезон, коли витрати на виробництво були низькими, а потім ціни йшли вгору, то зараз ситуація навпаки — вони посіяли при високих цінах на витрати. Кукурудза по 300-320 доларів була, а зараз — 220», — зазначила Олена Нероба.

Експертка вважає — якщо війна скінчиться, ціни впадуть ще більше. Бо закінчення війни означає деблокаду портів, означає, що українські фермери зможуть вивозити все морем, які раніше.

«На ринок стане поступати ще більше зерна. Пропозиції буде більше при тому самому рівні попиту. росія поступово буде виплачувати репарації, з неї поступово будуть знімати санкції. Хоча рф і під санкціями вже навчилася продавати, відвантаження пшениці в неї цього року більші, ніж у минулому», — моделює ситуацію Олена Нероба.

Читайте також: Перепідписання зернової угоди негативно позначиться на цінах пшениці

Вона додає, що трейдинг залежить багато від чого, і від політики також.

«Світ — він до всього призвичаюється. Він вже звик працювати, коли в Україні війна. Загострення конфлікту змусить ціни йти вгору. Бо щоб ціни зростали, має статися щось катастрофічне — затоплення, пожежі, обвал якогось ринку, ну щось на кшталт такого», — підсумувала вона.


Детальніше про воєнний експорт зернових можна дізнатися із нового випуску щорічного інфографічного довідника «Агробізнес України під час війни».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus