Біометан виготовляти вигідніше, аніж реалізовувати зерно — фермер

31 січня 2023 143 0
Біометан виготовляти вигідніше, аніж реалізовувати зерно — фермер
Kurkul.com

З 1 га кукурудзяного силосу можна отримати 5 тис. м3 біометану. При ціні близько €1 за м3 фермер має €5000 доходу. Про це розповів генеральний директор ТОВ «Галс Агро» Сергій Кравчук в матеріалі «Прибутковість кукурудзи можна збільшити в десятки разів» на Kurkul.com

«Аграрій, вирощує кукурудзу. Її ціна сьогодні €150/т. Відповідно він отримує €1200/га доходу, при цьому сукупні витрати на вирощування, сушку та зберігання сягають приблизно цієї ж суми. Так, коли ціна кукурудзи була по €280/т.. Але ринок змінюється. І якщо ти займаєшся тільки чимось одним, то це ризиково. А якщо ти займаєшся різним виробництвом, то воно балансує і в середньому видає непогану ефективність», — зазначив директор компанії.

Тож, компанія взяла курс на вирощування різнопланових культур і додала до них переробку, щоб створити продукцію з доданою вартістю. Шукаючи нових рішень у 2016 р. в «Галс Агро» розпочали виробляти зелену енергетику. Сергій Кравчук одразу зазначив, що це напрям, який вимагає вкласти дуже великі гроші, але потім експлуатація не потребує великих витрат, при цьому прибутки високі. 

Читайте також: Як війна вплинула на врожай зернових та олійних — підсумки сезону 2022

У сезоні 2022 ТОВ «Галс Агро» вперше в Україні запустила виробництво біометану з силосу кукурудзи. Розрахунково він буде приносити дохід в €7500/га. А біоетанол, який вони виробляють вже багато років, приносить €2200/га.

«На сьогодні з 1 га силосу виходить 5 тис. м3 біометану, який зараз коштує в Україні близько €1 за м3. Тобто 1 га силосу дає €5000 доходу. Ось перша цифра за яку треба зачепитись. Оскільки продаючи кукурудзу на експорт з сьогоднішньою ціною в €150 і отримуючи дохід €1200/га, ми після цього ж купуємо газ для сушарок за високою ціною», — наголосив Сергій Кравчук.

Тож, після років практики, в компанії підрахували, що біометан виготовляти вигідніше, аніж реалізовувати зерно. Тому частково звільнили поля на користь силосу. Звичайно, що це не масштабні скорочення. Залишились поля для зерна на експорт та кормів. 

«В нас не так багато індиків і свиней, щоб взагалі відмовитись від зернових. Та ми до цього йдемо. Біогаз, зелена електроенергія і біометан нам дозволяють зменшити кількість посівів. Чому? По-перше, на зерні дуже мало заробляєш, а по-друге, зараз його дуже важко експортувати», — поділився аграрій.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus