В Україні продовжує падати ціна аміачної селітри

22 лютого 2023 17301 0
В Україні продовжує падати ціна аміачної селітри
Depositphotos

В середині лютого компанія Ostchem (Group DF) знову знизила ціни на аміачну селітру. Про це пише Kurkul.com.

Вартість добрива впала найбільше серед мінеральних добрив. Наразі придбати селітру виробника можна за ціною 28 500 грн/т. Водночас наприкінці 2022 р. ціна продукту виробництва OstChem варіювалась в діапазоні 35 100-37 500 грн/т EXW склад продавця і трейдери прогнозували, що вона ще зросте.

Як пише Latifundist.com з посиланням на аналітиків Barva Invest, з початку року ціна на селітру в Ostchem впала найбільше серед всіх азотних добрив — на 23% і наразі становить 28 500 грн/т, СРТ. При цьому товар залишається на 6% дорожчим за карбамід в перерахунку на діючу речовину. ВАС з початку року подешевшала на 14% і наразі рекомендована ціна складає 25 000 грн/т СРТ. 

Польська селітра від різних виробників подешевшала до 32 200 грн/т на кордоні. Вартість Saletrosan 26 та 30 не змінилась — 29 400 грн/т та 31 900 грн/т відповідно. Болгарська селітра подешевшала до 33 000 грн/т в Ізмаїлі. Новинка на ринку —  селітра з США подешевшала до 34 400 грн/т на польському кордоні. 

Також на кордоні з Польщею можна придбати узбецьку та казахську селітру. Залишки завезеної ще минулого року грузинської селітри пропонуються по 36 500 грн/т на складах.

 

«Варто зазначити, що на ринку з’являється багато пропозицій дешевшої імпортної селітри, однак фактично товар поза межами країни. Тому є великі ризики, що продукт може прибути в господарство невчасно. Поки що незрозуміло, за якими цінами будуть продавати селітру торгові компанії, які придбали товар в Ostchem ще в лютому за вищими цінами»‎, — розповіли аналітики.

Нагадаємо, експерти прогнозують, що у поточному сезоні українські виробники зменшать використання добрив до 50% через фінансові складнощі, викликані блокуванням експорту та падінням цін на зерно.

А от директор з розвитку регіональної мережі LNZ Group Дмитро Соломонюк впевнений, що на початку сезону добрива будуть у дефіциті.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus