Реклама

В Україні стрімко дорожчає білокачанна капуста

1 березня 2023 145 0
В Україні стрімко дорожчає білокачанна капуста
Depositphotos
  • Попит провокує стрімке зростання цін на капусту
  • За тиждень вартість зросла удвічі
  • Виробники прогнозують подальше зростання ціни

Затишшя, яке зберігалося на українському ринку білокачанної капусти вже понад 2 місяці, на поточному тижні змінилося стрімким подорожчанням цієї продукції. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Стрімкому зростанню цін, за словами учасників ринку, сприяє високий попит на білокачанну капусту, тоді як запаси цієї продукції в українських господарствах порядком виснажені.

У результаті, українські виробники пропонують до продажу білокачанну капусту від 12 до 18 грн/кг ($0,33-0,49/кг), що в середньому у 2 рази дорожче, ніж тижнем раніше. Підвищувати ціну на якісну капусту українським виробникам дозволяє скорочення пропозиції з необладнаних сховищ. Також підтримку цінам надає підвищення попиту з боку гуртових компаній.

«Але все ж, головним фактором підвищення цін на білоголову капусту є її низька пропозиція на ринку і стабільно високий попит. За словами виробників, погодні умови поточного сезону згубно позначилися на врожайності та якості капусти», — зазначили аналітики.

Читайте також: Цибуля стала найдефіцитнішим овочем у світі

На сьогодні вартість білокачанної капусти в Україні вже досягала рівня цін в аналогічний період минулого року. При цьому місцеві фермери планують і далі робити спроби підвищити відпускні ціни в цьому сегменті.

Згідно з моніторингом Kurkul.com, середня вартість капусти у роздрібних мережах наразі знаходиться на позначці 17,7 грн/кг. У порівнянні із серединою лютого, ціна зросла на 4 грн/кг. У 2022 р. капуста найдорожче коштувала у червні — 35,92 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама