Реклама

Україна відновила експорт саджанців до ЄС

2 березня 2023 89 0
Україна відновила експорт саджанців до ЄС
Kurkul.com

Європейська Комісія дозволила експорт садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі з України до країн Євросоюзу. Про це повідомили у пресслужбі Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Зазначається, що це стало можливим завдяки злагодженій співпраці фахівців Держпродспоживслужби, Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA) та членів профільної асоціації. Результатом спільних зусиль стало прийняття Європейською Комісією регламентів (ЄС) 2022/1309 та 2023/158 щодо скасування обмежень експорту садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі з України до країн ЄС.

«Відновлення експорту садивного матеріалу до країн ЄС, на який було введено тимчасову заборону відповідно до Регламенту 2018/2019 з 14 грудня 2019 р., було можливе виключно після проведення EFSA аналізу фітосанітарного ризику щодо карантинних шкідливих організмів яблуні та сливи», — пояснили у відомстві. 

Для здійснення експорту садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі до країн ЄС суб’єктам господарської діяльності необхідно виконувати спеціальні фітосанітарні вимоги, визначені додатком VII до Регламенту 2019/2072, в тому числі встановлення місць виробництва або виробничих ділянок, вільних від карантинних шкідливих організмів ЄС.

Вищезазначені регламенти розміщено на офіційному вебпорталі.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама