Експерт розповів, які проблеми в України з ґрунтами

6 березня 2023 130 0
Експерт розповів, які проблеми в України з ґрунтами
Kurkul.com

На стан ґрунту в Україні впливають 2 аспекти — інтенсивні енергонасичені технології та війна. Про це розповів директор з продажів компанії NANDO Людвікас Бабаляускас в матеріалі «Ґрунт можна порівняти з людиною, яка живе у стресі» на Kurkul.com.

«Як у вас, так і у Литві з радянських часів було заведено використовувати багато азотних добрив, оскільки вони були найдешевшими. Ще в 1991 р. Україна, як і Литва, здобула незалежність, а технологія в цьому аспекті не змінилась», — зазначив агроном.

Другий аспект — це війна. Зараз 20% земель страждають від військової техніки, пожеж, хімікатів. Зі слів фахівця, після війни знадобиться багато часу, щоб відновити ґрунт. Одним із таких рішень може бути використання біологічних препаратів.

«Компанія NANDO представлена в Україні 3 роки, хоча на ринку вже 17 років. Спочатку ми працювали з ад'ювантами (речовинами, які оптимізують дію ЗЗР). Проте наша філософія розвернулась в напрямку зеленого курсу. Ми почали звертати увагу на бактерії та гриби, які дозволяють зменшити використання добрив та зробити ґрунт якіснішим. Бо, повторюю, ґрунт — це наш банк», — підкреслив литовець.

Читати за темою: Продовольча безпека світу під загрозою через нестачу добрив

Зі слів Людвікаса Бабаляускаса, на використання біопрепаратів впливає й ціна добрив. Так, у кращі часи селітра коштувала $220/т, а тепер — $800-1000/т. Компанії не можуть дозволити собі купувати ту кількість добрив, що використовували раніше. При цьому не хочуть втрачати врожайність. І тут на допомогу приходять біологічні препарати.

«Якщо ми говоримо про азот, то на кожен гектар припадає 1,5 т атмосферного азоту. За допомогою бактерій рослина сама може засвоїти 80-130 кг чистого азоту з природи», — розповів Людвікас Бабаляускас.

Аналогічно бактерії «відкривають доступ» і для фосфору. За підрахунками, через 20 років у світі може вичерпатись цей ресурс. Проте потрібний елемент є в ґрунті. 

Крім того, біопрепарати можуть знезаражувати ґрунт і мають стимулюючу дію. Наприклад, препарат Біо Експерт містить ще 2 штами грибів, які борються з патогенами, що стримують ріст і розвиток кореневої системи.

«Патогени — це хвороба, з якою ми боремось тільки за допомогою хімічних фунгіцидів. Всі бачать тенденцію, коли за 10 років норма їх використання зросла. Це те ж саме, що й з антибіотиками: якщо людина приймає їх довго, то вони не діють. Тому краще боротися з ними екологічно», — розповів фахівець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus