Продовольча безпека світу під загрозою через нестачу добрив

21 лютого 2023 527 0
Продовольча безпека світу під загрозою через нестачу добрив
Kurkul.com

Нестача добрив розглядається ООН як ключовий ризик для доступності продовольства у 2023 році. Занепокоєння викликає те, що більшість країн в отриманні добрив покладаються на невелику кількість держав-виробників, зокрема росію та її союзників — білорусь і Китай. Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

«Минулорічний струс глобальної індустрії добрив вартістю у 250 мільярдів доларів підкреслив роль росії та білорусі як експортерів майже чверті всіх світових поживних речовин для сільськогосподарських культур. Хоча російська сільськогосподарська продукція, включно з трьома основними типами добрив — калійними, фосфатними та азотними, не підлягає санкціям, експорт залишається обмеженим через збої в портах, судноплавстві, банківській справі та страхуванні», — зазначається у матеріалі.

Збої на ринку призвели до здорожчання, які спричинили накопичення добривних запасів тими країнами, які можуть собі дозволити їх купити. Ціни з літа 2022 знизилися, але все одно залишаються вищими від допандемічного рівня. 

Ситуація ускладнюється санкціями проти величезного виробника калію в білорусі та рішенням Китаю, який виробляє азотні та фосфорні добрива, упровадити обмеження на експорт для захисту внутрішніх постачань. 

Як зазначив аналітик Bloomberg Intelligence Алексіс Максвелл, хоча ціни впали більш ніж на 50% від торішнього піку, фермери в Південно-Східній Азії та Африці залишаються більш уразливими, ніж їхні колеги в Північній Америці, Китаї чи Індія.

Африканський банк розвитку попередив, що обмежене використання, ймовірно, означатиме падіння виробництва харчів на 20%, тоді як Світова програма продовольства бачить, що дрібні власники в країнах, що розвиваються, знаходяться під загрозою «серйозної кризи доступності продовольства, оскільки криза добрив, кліматичні потрясіння та конфлікти підривають виробництво продовольства». 

Нагадаємо, у грудні 2022 р. країни ЄС ухвалили 9 пакет санкції проти РФ за злочинну війну проти України. Водночас ухвалення відбувалось на тлі тиску з боку генсека ООН Антоніу Гутерріша, який вимагав від керівництва Євросоюзу послабити санкції щодо експорту добрив з рф.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus