росія назвала умови для продовження зернової угоди

2 березня 2023 1542 0
росія назвала умови для продовження зернової угоди
Kurkul.com

Міністерство закордонних справ росії заявило в середу, 1 березня, що москва погодиться продовжити чорноморську зернову угоду, яка дозволяє безпечно експортувати з українських портів, лише якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників. Про це пише Kurkul.com, з посиланням на Reuters.

«Російська сторона підкреслила, що продовження пакетної угоди по зерну можливе лише за умови врахування інтересів російських виробників сільгосппродукції та добрив щодо безперешкодного доступу до світових ринків», — йдеться у повідомленні 

російський сільськогосподарський експорт не був прямим об’єктом західних санкцій, але москва каже, що обмеження на її платіжні, логістичні та страхові галузі є «перешкодою» для її можливості експортувати власне зерно та добрива.

МЗС москви повідомило, що міністр закордонних справ сергій лавров обговорив перспективи відновлення угоди на зустрічі зі своїм турецьким колегою в Нью-Делі.

Нагадаємо, зернова угода, укладена за посередництва ООН і Туреччини, буде продовжена цього місяця.

Україна заявила, що домагатиметься більш тривалого продовження на рік, щоб забезпечити краще перспективне планування, а також хотіла б включити Миколаївський порт. Однак росія дала зрозуміти, що її не влаштовують деякі аспекти угоди.

Читайте також: Оновлено дані щодо експорту зернових та зернобобових

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus