З насиченням сівозміни соняшником розвиток вовчка буде прогресувати — експерти

17 березня 2023 684 0
З насиченням сівозміни соняшником розвиток вовчка буде прогресувати — експерти
Kurkul.com

Вовчок соняшниковий все частіше помічають на Заході України, зокрема, у посівах Хмельницької та Вінницької областей. Про це у подкасті LNZ Group розповіли директор агродепартаменту компанії Олександр Хмелюк і його колега Олександр Котигора, пише SuperAgronom.com.

Як зазначили експерти, наразі він не створює таких проблем, як на Півдні, але з насиченням сівозміни соняшником його розвиток буде лиш прогресувати.

Так, на Півдні представлені раси вовчка F та G, на Заході наразі відмічають расу B. Олександр Хмелюк припустив, що з комбайнами з Півдня на Захід могли прибути й інші раси, а тому варто моніторити поля на предмет появи вовчка вже зараз. На сьогодні існує 9 рас вовчка, які виникли внаслідок мутацій і адаптації до методів боротьби з ним.

«Раса A вперше була помічена в 1866 році в росії, де вовчок перейшов з полину. Раса B зафіксована у 1925 році. Раса C — молдовський тип, зафіксований у 1960 році, раса E — в 1990-му. Расу F зафіксували 1997 в Румунії та Іспанії, раси C і A — досить агресивні, зафіксовані в Іспанії, Туреччині та Румунії. В Україні поширена раса G, яка зафіксована 3-4 роки тому в Одеській області», — розповів Олександр Котигора.

Читайте також: Вирощування соняшника по соняшнику: які втрати будуть у фермерів

Фахівець додав, що вовчок може знищити до 70% посіву соняшнику, а іноді навіть повністю. Але боротися з вовчком потрібно комплексно, зважаючи на ту кількість рас, яка існує. Він назвав три методи боротьби:

  • прополювання, рихлення;
  • застосування гербіцидів у технології Clearfield: вовчок чутливий до імідазолінонів; 

«Оскільки вовчок є паразитичною рослиною і не має власної кореневої системи, застосовувати гербіциди доцільно у фазі розвитку соняшнику 2-4 листки», — наголосив Олександр Котигора. 

  • біологічний метод — вирощування генетично стійких гібридів до тієї чи іншої раси вовчка. 

На думку Олександра Хмелюка, застосування гербіцидів у поєднанні зі стійкими гібридами буде мати найбільший ефект. 

«На корінні соняшника утворюються білі кульки, схожі на бульбочкові бактерії. А коли ми вносимо імазамокс, імазапір, діюча речовина рухається у кореневу систему, не дає бульбочкам розвинутися і таким чином запобігає проростанню вовчка. Тобто, важливо «нагодувати» вовчка через корінь рослини, на якій він паразитує — пригнітити вовчок ще на стадії розвитку, не давши йому з'явитися на поверхні ґрунту», — пояснив він.

Для захисту соняшнику від вовчка Олександр Котигора рекомендує одноразове внесення гербіциду Імпреза (1-2 л/га) бренду DEFENDA, призначеного знищувати широкий спектр бур'янів. Препарат підходить для технологій нульового і мінімального обробітку. Оптимальний діапазон середньодобових температур для застосування 14-25°C. Фахівець додав, що придбати препарат можна в інтернет-магазині LNZ Web.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus