Позиція України щодо зернового коридору залишається незмінною — Трофімцева

17 березня 2023 92 0
Позиція України щодо зернового коридору залишається незмінною — Трофімцева
Kurkul.com

Позиція України щодо зернового коридору залишається незмінною, жодних поступок і жодної реакції на шантаж з боку росії не має бути. Про це заявила посол з особливих доручень МЗС, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева, пише УНН.

«Вона залишається незмінною, ніяких поступок і ніякої реакції на ось цей шантаж з боку росії не має бути», — сказала Ольга Трофімцева.

Ольга Трофімцева наголосила, що Україна продовжує відстоювати власну позицію, яку також підтримують і міжнародні партнери.

«Ми чудово розуміємо, що росія хоче домогтися. Це теж не є секретом — вони намагаються цими всіма заявами, спробами шантажу пом’якшити, в першу чергу, фінансові санкції, які б’ють по «россільхозбанку», які б’ють по інших фінансових установах, і які заважають їм фактично експортувати агропродукцію та добрива на сьогодні. Тому відбуваються такі інформаційні вкиди, або озвучування кардинальних та ультимативних позицій», — переконана вона. 

Нагадаємо, дія угоди про зерновий коридор завершується 18 березня. росія виступила за продовження угоди на 60 днів, попри те, що перед цим двічі домовлялися про її продовження на термін по 120 днів. Україна заявила, що це суперечить початковій угоді.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Туреччина підтримує продовження угоди на 120 днів і веде переговори зі своїми колегами в Україні та росії для досягнення угоди. 

Договір «зернової ініціативи» чітко передбачає 120-денне продовження. Про це заявили в ООН у четвер 16 березня, — у відповідь на згоду рф пролонгувати ініціативу на 60 днів. Попередній термін домовленостей закінчується в суботу 18 березня.

В ООН вказали, що консультації щодо продовження угоди щодо експорту зерна з України продовжуються.

Читайте за темою: Страхування суден зернового коридору захистить агроекспорт — Чайківський

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus