Реклама

Стало відомо, скільки виноградників постраждало від російської агресії

26 березня 2023 68 0
Стало відомо, скільки виноградників постраждало від російської агресії

Станом на 2023 р. в Україні розвиваються понад 160 виробників вина, основні потужності яких знаходяться на Півдні та Закарпатті. Водночас більшість виноробень Півдня постраждали через воєнні дії. Про це розповів Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром», в матеріалі на «Економічній правді».

Так, «Виноробня «Олівія» та «Таїрово Вайнері» розташовані на березі Дніпро-Бузького лиману. Від першого дня повномасштабного вторгнення вони були майже на лінії фронту. Через 4 місяці, коли росіян витіснили на лівий берег, у компанії змогли побачити масштаби втрат. Приблизно 585 га виноградників виявились ураженими касетами. 

Залишилося близько 500 гектарів виноградників, які можна використовувати для виробництва. Понад 100 співробітників компанії відправили на фронт, частина виїхала за кордон.

У виноробні «Falko Winery», що розташована в Миколаївській області постраждали не лише виноградники, а й виноробний цех. При цьому компанія продовжує працювати і частину прибутку перераховує на ЗСУ.

Виноградники компанії «Graevo» — поблизу Запорізької АЕС. Цей регіон і досі окупований. 

«Історичне шато Князя Трубецького» з перших днів повномасштабної війни — в окупації. Розташоване в Херсонській області на березі Дніпра, з іншого боку від міста Каховка. Зараз виноградники компанії заміновані. Нещодавно було пряме влучання в прохідну заводу. Зараз компанія припинила виробництво. Частина команди виїхала з України в перші місяці війни. 

Також росіяни викрали найбільшу в Україні колекцію вин, зібрану з 1958 року. Склад під Києвом знищений прямим влучанням ракети. Згоріли 32 000 пляшок вина. 

«Як бачите, наслідки колосальні. Втрати — масштабні. Я переконаний, Україна має достатній потенціал для розвитку галузі і виробництва дійсно якісної виноробної продукції. Ми маємо потенціал зайняти одне з провідних місць на європейському та світовому ринку вина. Але однозначно потребуємо підтримки», — підсумував Володимир Кучеренко. 

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама