Польські фермери отримають майже 60 млн євро компенсації від ЄС

31 березня 2023 52 0
Польські фермери отримають майже 60 млн євро компенсації від ЄС
Kurkul.com

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у четвер заявив про домовленість із Європейською комісією про компенсацію для польських фермерів через збитки, які їм завдає безмитний експорт зерна з України. Про це прем'єр-міністр написав у Facebook.

Він заявив, що минулого тижня «присвятив багато часу та енергії тому, щоб польські фермери отримали те, на що вони просто заслуговують».

«Польща отримає ще одну фінансову компенсацію від ЄС! Цього разу за збитки, спричинені імпортом українського зерна. Це майже 30 мільйонів євро від ЄС плюс друга сума з державного бюджету — загалом близько 280 мільйонів злотих (59,8 мільйона євро)», — пояснив Матеуш Моравецький.

Він додав, що з проханням підтримати фермерів через експорт українського збіжжя разом із Польщею звернулись прем’єри ще п’яти країн, але не уточнив, які саме.

Водночас засновник «Агрооілтрейд‎»‎ Сергій Орловський зазначив, що звинувачувати саме українське зерно у тому, що у Польщі обвалилися ціни — несправедливо.

«Це світова тенденція. Якщо ви подивитеся на дані світових бірж, то побачите, що ціни просіли скрізь. Не тільки у Польщі. Тому звинувачувати у цьому українського аграрія аж ніяк неправильно», — сказав Сергій Орловський.

Нижче ви можете побачити динаміку фʼючерсів на зерно у США за останні три місяці. Ціни просіли не лише в Польщі.

Читати за темою: Польща планує обмежити ввезення зерна з України

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus