Міністр сільського господарства Польщі подав у відставку через протести фермерів

5 квітня 2023 151 0
Міністр сільського господарства Польщі подав у відставку через протести фермерів
Kurkul.com

Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв'язку з поставками зерна з України. Про відставку він заявив на пресконференції в середу, пише «Європейська правда».

«Я подав у відставку з посади міністра сільського господарства та сільського розвитку», — сказав Генрик Ковальчик.

Рішення позбавити міністра посади ухвалило керівництво партії влади «Право і справедливість», оскільки Міністр не впорався з кризою, пов'язаною з українським зерном.

Як зазначається у повідомленні, Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон з Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф і ускладненим експортом морем. Зерно мало йти через Польщу транзитом в інші держави, але залишається в країні й там продається.

Польські фермери вимагали реакції міністерства сільського господарства та відставки самого Генрика Ковальчика. 

Нагадаємо, сьогодні, 5 квітня у Польщі перебуває з візитом президент Володимир Зеленський, його візит погрожували зірвати польські фермери.

Як ми писали раніше, польські аграрії проводили акції протесту упродовж останніх декількох місяців, виступаючи проти транзиту української агропродукції через територію Польщі до третіх країн.

Водночас польський трейдер Андрій Абдулов розповів, що звинувачувати у всіх проблемах українське зерно не зовсім правильно. Оскільки поляки зараз майже не купують українське зерно, виконуються ті поставки, за якими раніше були підписані контракти.

«Якщо про ціни далі вести мову, то у Польщі дуже популярна культура ріпак. От як в Україні соняшник, так в Польщі — ріпак. Ріпакову олію використовують у побуті, її додають до дизельного пального. Рік тому ціна на ріпак на біржі MATIF складала приблизно €1 тис. за тонну. Зараз навіть не €500/т. Чи є вина у цьому українського зерна? Не думаю», — зазначив Андрій Абдулов.

Зокрема, навіть українським експортерам не вигідно зараз везти зерно у Польщу.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus