Протестуючі польські фермери можуть зірвати візит Зеленського до Польщі

4 квітня 2023 92 0
Протестуючі польські фермери можуть зірвати візит Зеленського до Польщі
Kurkul.com
  • Протести польських фермерів продовжуються
  • Візит Зеленського до Польщі можуть зірвати
  • Українське зерно не винне в падінні цін у Польщі
  • Українським експортерам не вигідно зараз везти зерно до сусідньої країни

Фермери Польщі, які виступають проти імпорту українського зерна в країну, заявили, що можуть зірвати запланований на 5 квітня візит Володимира Зеленського до країни, якщо влада не виконає їхні вимоги. Про це, як повідомляє «Європейська правда».

Як зазначається, об’єднання польських фермерів Oszukana Wieś («Ошукане село») минулого тижня уклало з урядом домовленість про виконання 11 вимог, зокрема посилення прикордонного контролю, компенсації та пільгові кредити. Але в понеділок фермери заявили, що жоден із пунктів так і не було виконано.

Через це фермери відновлять протести в селі Черничин біля прикордонного міста Грубешів і не виключають, що можуть влаштувати протести під час візиту Володимира Зеленського до Польщі.

Нагадаємо, упродовж останніх декількох місяців польські аграрії проводили акції протесту, виступаючи проти транзиту української агропродукції через територію Польщі до третіх країн. 

Згодом прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у четвер заявив про домовленість із Європейською комісією про компенсацію для польських фермерів через збитки, які їм завдає безмитний експорт зерна з України. 

Водночас польський трейдер Андрій Абдулов в інтерв'ю на Latifundist.com розповів, що звинувачувати у всіх проблемах українське зерно не зовсім правильно. Оскільки поляки зараз майже не купують українське зерно, виконуються ті поставки, за якими раніше були підписані контракти.

«Якщо про ціни далі вести мову, то у Польщі дуже популярна культура ріпак. От як в Україні соняшник, так в Польщі — ріпак. Ріпакову олію використовують у побуті, її додають до дизельного пального. Рік тому ціна на ріпак на біржі MATIF складала приблизно €1 тис. за тонну. Зараз навіть не €500/т. Чи є вина у цьому українського зерна? Не думаю», — зазначив Андрій Абдулов.

Зокрема, навіть українським експортерам не вигідно зараз везти зерно у Польщу.

«Подивіться на ціну пального. Те пальне, яке  завозиться в Україну, теж їде з Польщі. Сьогодні Польща — головний хаб поставок озброєння і паливних матеріалів в Україну. І зараз полякам не вигідно платити за українське зерно. Але не дивлячись на це, ціни летять вниз. Хоча ціни на ріпак, кукурудзу і пшеницю трохи вирівнюються, але це ніщо в порівнянні з цінами, які були ще у січні цього року. Я вже не кажу про ціни пів року тому», — пояснив трейдер.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus