Реклама

Іспанський фермер поділився досвідом збереження місцевих порід ВРХ

15 квітня 2023 187 0
Іспанський фермер поділився досвідом збереження місцевих порід ВРХ

Україна має досить багато власних порід великої рогатої худоби та інших сільськогосподарських тварин, але, на жаль, вони не мають поширення у виробництві. Водночас в Іспанії намагаються зберегти автохтонні породи ВРХ. Про це розповів Грегоріо Морено Фернандес, президент Національної асоціації Іспанії заводчиків породи Ретінта, під час виставки тваринництва FIGAN 2023.

Детальніше читайте у матеріалі «Чи є майбутнє у місцевих порід худоби — досвід Іспанії».

Так, Ретінта є основною автохтонною породою великої рогатої худоби посушливої частини Іспанії. Порода була поширеною на всій південній половині Піренейського півострова, де дала початок різним екотипам (Retinta Colorada Extremeña, Retinta Rubia Andaluza та Retinta Andaluza), від злиття яких виникла сучасна та вдосконалена версія породи.

За словами Грегоріо Морено Фернандеса, лише в Іспанії наразі налічується 25 тис. особин породи Ретінта, занесених до племінної книги. Ще є велика кількість тварин, не зареєстрованих власниками, щоб не платити за них членські внески. А також велика кількість гібридних тварин від схрещування з іншими породами.

«Сучасний стандарт породи був створений після об’єднання кількох місцевих ліній та цілеспрямованого добору згідно з програмою покращення породи. Сьогодні це порода з високою м’ясною продуктивністю, соковитим та ніжним м’ясом, яке постачається у кращі ресторани країни та частково експортується за кордон. М’ясо від тварин з підтвердженим походженням маркується запатентованим логотипом і продається під брендом «Carne de Retinta», — зазначається у матеріалі.

Використання бренду дає фермеру можливість продавати м’ясо дорожче ринкової ціни. За 14-місячного бичка вагою до 600 кг фермер отримує при здачі від 1600 до 2000 євро, залежно від якості м’яса та ваги тварини. Після забою та обробки ціна м’яса на бійні складає від 5,5 євро/кг.

Завдяки програмі покращення породи покращилась не лише м’ясна продуктивність та якість м’яса, але й адаптивність породи до погодних умов, здоров’я та плідність.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама