Польща повністю заборонила ввезення і транзит агропродукції з України

15 квітня 2023 367 0
Польща повністю заборонила ввезення і транзит агропродукції з України
Kurkul.com

Польський політик Ярослав Качинський, голова партії «Право і справедливість», оголосив про заборону імпорту зерна та інших харчових продуктів з України до Польщі.

«Уряд вирішив заборонити імпорт зерна та десятків інших видів продовольства з України до Польщі», — заявив він на з’їзді партії. «Ми готові врегулювати питання зерна з України через міждержавну угоду», — додав він.

Президент ПіС підкреслив, що в Польщі «ми є і залишаємося друзями та союзниками України без найменших змін. Ми її підтримаємо і будемо підтримувати ». Попри це, зазначив він, обов'язок кожної доброї влади захищати інтереси власних громадян. 

«Сьогодні уряд прийняв постанову про заборону ввезення зерна до Польщі, а також десятків інших видів продовольства. Вони перераховані в додатку до цього регламенту, від зерна до продуктів бджільництва, дуже, дуже багато речей», — сказав Качинський.

Він додав, що це рішення прийнято з урахуванням, зокрема, «асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої ціни робочої сили в Україні та того факту, що тут переважно великі площі та що «діяльність здійснюється міжнародними компаніями з великою інфраструктурою».

«Ми поінформували наших українських друзів про рішення і готові в будь-який момент, можливо, найближчими днями, почати переговори, щоб врегулювати це питання у формі міждержавної угоди», — сказав Качинський.

Водночас у Міністерстві аграрної політики та продовольства України заявили, що шкодують про прийняття польськими колегами рішення про тимчасове обмеження  експорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України.

«Рішення польської сторони суперечать нашим домовленостям. Мінагрополітики зі свого боку завжди з розумінням ставилось до ситуацій в польському агросекторі й оперативно реагувало на різного роду виклики. Тиждень тому ми погодили, що 4 культури: пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпаку до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. Цього тижня ми досягли низки домовленостей для розвитку взаємовигідного співробітництва в галузі сільського господарства та вирішення проблем логістики і погодили текст Меморандуму про взаєморозуміння», — сказано в заяві.  

Виконано за допомогою Disqus