Україна отримає ще один рік пільгового торгівельного режиму з ЄС

27 квітня 2023 78 0
Україна отримає ще один рік пільгового торгівельного режиму з ЄС
Depositphotos

Комітет з міжнародної торгівлі Європейського парламенту погодив продовження ще на рік скасування дії ввізних мит ЄС на український експорт з метою підтримки української економіки. Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Термін дії поточних заходів закінчується 5 червня 2023 року.

Так, члени Комітету з міжнародної торгівлі схвалили пропозицію продовжити призупинення ввізних мит, антидемпінгових мит та захисних заходів щодо українського експорту до ЄС ще на один рік на тлі агресивної війни росії, яка обмежує можливості України торгувати з рештою світу.

Призупинення дії тарифів стосується фруктів та овочів, на які поширена система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, що підлягають тарифному квотуванню.

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2023 року промислова продукція підпадає під нульове мито, тому її не включено до нової пропозиції.

За даними Єврокомісії, ЄС є найбільшим торговельним партнером України. На Євросоюз припадало 39,5% української торгівлі у 2021 році. 

Україна є 15-м найбільшим торговельним партнером ЄС, на неї припадає близько 1,2% від загального обсягу торгівлі ЄС.

«Я рішуче підтримую відновлення заходів лібералізації торгівлі, які наразі допомагають забезпечити безперервність і стабільність торгівлі в Україні в умовах жорстокої війни, спричиненої Росією. Ці заходи є ключовими для посилення стійкості України в сьогоденні та з оглядом на майбутнє, оскільки ми працюємо над поступовою інтеграцією України у внутрішній ринок ЄС. Наша солідарність з Україною є послідовною, прозорою та непохитною, яка була ще більше підкріплена статусом кандидата України в ЄС. Майбутнє України — в Європейському Союзі», — зазначила доповідач України у Європарламенті Сандра Калніете.

Проєкт доповіді планується проголосувати всіма євродепутатами під час пленарної сесії 8-11 травня. Захід почне діяти наступного дня після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus