Реклама

Ринок сої в Україні відреагував зростанням на дефіцит шроту в Польщі

10 травня 2023 403 0
Ринок сої в Україні відреагував зростанням на дефіцит шроту в Польщі
Kurkul.com

На польському ринку дефіцит соєвого шроту. До цього призвели заборона на імпорт української агропродукції та ажіотажний попит. Про це розповіли аналітики кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

Як зазначається, наразі Польща дозволила поставки соєвого шроту, але українські постачальники вже відправили продукцію до інших країн. Як наслідок, ціни на сою в Україні зросли за минулий тиждень.

«Ціни на соєвий шрот у Польщі підскочили на $30-50/т на споті, оскільки на заводах виник дефіцит. Польські компанії розраховували на українську продукцію, але шрот не доїхав через неочікуване введення заборон низкою країн ЄС, в тому числі Польщі. Українські постачальники, не розуміючи ситуацію, швидко перезаключили контракти та спрямували вантажівки зі шротом на Угорщину та інші європейські країни ЄС, які не ввели заборони на поставки. Дефіцит викликав підвищення цін на сою в Україні з боку переробників», — розповіли в аналітики.

Якщо на початку минулого тижня індикативні ціни на українську сою на умовах СРТ-завод знаходилися у діапазоні 16 000-16 700 грн/т, то на 9 травня вони зросли до 17 200 грн/т. Позначки можуть сягнути рівня 17 700 грн/т, але на початок червня стабілізуються до 17 000-17 500 грн/т.

«Шалений попит на соєвий шрот у Польщі закінчиться. З України вже розпочалися поставки соєвого шроту до Польщі вагонами, отже цінник на соєвий шрот  надалі буде просідати та тягнути за собою вниз ціни на сою в Україні», — підсумували аналітики.

Читайте також: Експерти надали прогнози щодо врожаю олійних культур в Україні у новому сезоні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама