В Україні розробили бронежилети для аграріїв

15 травня 2023 173 0
В Україні розробили бронежилети для аграріїв
Bizagro

Україні знадобиться понад 10 років на розмінування сільськогосподарських угідь. За оцінками Мінагрополітики наразі в Україні заміновано 470 тис. га сільськогосподарських земель. 

Найскладніша ситуація у регіонах, де велися або тривають активні бойові дії та регіонах, звільнених від російської окупації. І кожен виїзд сільгосптехніки в поле несе величезні ризики життю і здоров’ю аграріям.

Попри всі заходи, яких вживають агропідприємства, трапляються випадки наїзду тракторів на міни. Про це пише Bizagro.

Тому безпека трактористів потребує додаткової уваги. Працівники у полях як мінімум можуть бути забезпеченими базовими елементами бронезахисту, що забезпечують протиуламковий захист. Базовий комплект такого захисту може складатись з модульного бронежилета з великою площею захисту і шолома з надвисокомолекулярного поліетилену (НВМПЕ).

«Сьогодні, в умовах війни, аграрії не зупиняються, продовжуючи виконувати свою важливу для України й світу місію: сіють, вирощують, виробляють. Тому питання з боку аграрних підприємств стосовно підвищення безпеки працівників у полях стоїть досить гостро. На запит аграріїв щодо забезпечення додаткового захисту для їхніх працівників й у співпраці з ними ми підготували й готові запропонувати рішення: комплект протиуламкового бронежилета з захистом шиї, шоломом і бронековдрою», — розповів Денис Міліневський, директор компанії «Українська Броня». 

Як зазначається, броня четвертого рівня захисту для водія трактора чи комбайна не потрібна, оскільки він працює не під обстрілами стрілецькою зброєю. Для убезпечення від уламків достатньо бронезахисту другого рівня за ДСТУ. І головна вимога до такого комплекту — він має бути відносно легким, щоб не виснажувати людину, адже фермер, тракторист працює у полі найчастіше упродовж цілого дня.

За словами Дениса Мілневського, найкраще для цих цілей за своїми характеристиками підійде бронезахист з надвисокомолекулярного поліетилену. 

«Шолом для роботи у полі також повинен виконувати основну функцію: захищати від уламків. Тож тут можна обрати найпростіший варіант: модель PASGT з чотириточковою підвісною системою. Важить він всього 1,5 кг і забезпечує захист більшої площі голови», — додав експерт.

Він також зазначив, що нещасні випадки з трактористами найчастіше пов’язані з підривами на мінах, отже вибухова хвиля з уламками розповсюджуються знизу догори, а це значить, що крім тіла і голови робітникові необхідно подбати й про захист знизу.

Так, конструктори розробили протиуламкову бронековдру з надвисокомолекулярного поліетилену, що забезпечує захист від куль й уламків за 1-м або 2-м рівнем за ДСТУ.

Таку броню також використовують для додаткового захисту водії евакуаційних неброньованих автомобілів: ковдру розміщують між водієм і корпусом неброньованої машини або вкривають нею ноги, а також накривають поранених при екстреному транспортуванні. Відповідно ковдра може бути помічною й для захисту аграріїв. Нею можна одночасно прикрити і сидіння, і підлогу під ногами для захисту від потенційних уламків.

Читати за темою: Говард Баффет інвестував в розробку дрона для розмінування сільгоспземель

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus